Składniki na 6 porcji
- 24 krakersy
- 6 łyżek majonezu
- 10 dag żółtego sera
- 3 jajka
- puszka filetów śledziowych w sosie pomidorowym
- szczypiorek
- zielony ogórek
Jak zrobić?
Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, połączyć z dwiema łyżkami majonezu.
Jaja ugotować na twardo,
Żółtka odłożyć do lodówki będą nam potrzebne na drugi dzień do wykończenia, Białka zetrzeć osobno na tarce o grubych oczkach i
połączyć z dwiema łyżkami majonezu.
Śledzie rozdrobnić widelcem na miazgę, razem ze sosem.
Następnie rozkładać warstwy na podłużnym talerzu
- 6 krakersów
- warstwa żółtego sera połączonego z majonezem
- 6 krakersów
- warstwa śledzi w pomidorach
- 6 krakersów
- warstwa białka połączonego z majonezem
- 6krakersów
- Przystawkę schłodzić przez 12 godzin w lodówce, musi się przegryźć a krakersy zmięknąć.
- Na drugi dzień przed podaniem smarujemy całość warstwą majonezu posypujemy wierzch starym żółtkiem i szczypiorkiem a boki obkładamy plasterkami ogórka.
Ojej, to musi być dobre. Bardzo ciekawy przepis- muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie , Brunia też :)
Nam smakowało! dziekujemy za pozdrowienia i tez pozdrawiamy :)
Usuń