wtorek, 19 marca 2013

Sałatka "Gyros"





Kiedyś bardzo częsty gość w naszym domu . Za smak dostawała ochy i achy!!!! Ostatnio jakby zapomniana! Dzisiaj postanowiłam przypomnieć wszystkim, smak  tej pysznej sałatki :)


Bardzo dobrze wygląda,  w przezroczystym naczyniu.

 

Składniki:





  • przyprawa do gyrosa 1 op.
  •  cebula 2 szt
  • ogórek konserwowy 4 szt
  • kukurydza konserwowa 1 puszka
  • jajka 5 szt
  • ketchup pikantny
  • kapusta pekińska 1 szt
  • majonez 4 łyżki
  • filet z kurczaka podwójny
  • sól, pieprz


Wykonanie:


  Filet z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić przyprawą do gyrosa  i odstawić do lodówki na dwie godziny ( moim zdaniem najlepiej odstawić go na noc) po czym usmażyć na patelni i  ostudzić. Przełożyć do naczynia jako pierwsza warstwę.
 Cebulę pokroić w piórka i usmażyć na patelni po mięsie, ogórki pokroić w kostkę. Jajka ugotować, ostudzić i pokroić w kostkę Kukurydzę odsączyć Pekińską poszatkować i delikatnie oprószyć solą.
  Tak przygotowane składniki układać warstwami:


  1.  usmażony filet z kurczaka
  2. polać ketchupem
  3. ogórek konserwowy
  4. jajka delikatnie posolić i popieprzyć
  5. kukurydza
  6. ketchup
  7. cebula
  8. 4 łyżki majonezu
  9. kapusta pekińska
  10. wzorki z ketchupu 
SMACZNEGO!!!!



 






































4 komentarze:

  1. o, jajek nigdy nie dodawałam... ciekawa jestem jak się komponują z resztą ;)
    zazdroszczę miski! idealna do tego typu sałatek - świetnie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moim zdaniem jajka w tej sałatce powinny być:)Jadłam wersje bez jajek ale czegoś mi brakowało! Miska jest super:) kupiłam ja specjalnie do warstwowych sałatek! Dziękuje za odwiedziny i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wzorki z ketchupu to podstawa ;) Aż się miło robi jak się na taką wiosenną sałatkę patrzy :D Zapraszam też do mnie na http://salatkagyros.pl/ :)

    OdpowiedzUsuń