niedziela, 3 marca 2013

Faszerowany luzak na jasnych nóżkach



Lubicie kurczaka? Nie znam chyba osoby która by odmówiła ! A taki wyluzowany,  nafaszerowany pysznym nadzieniem i  upieczony  na rumiano to kusi oj kusi!








 

Składniki:


1 wyluzowany z kości kurczak ok 2kg.
0,25 kg.mięsa drobiowego  mielonego
0,25kg.wątróbki 
1/2 kg.pieczarek
natka pietruszki drobno pokrojona
1cebula
3 łyżki bułki tartej
2 jajka
vegeta
słodka papryka  w proszku
sól
pieprz
czosnek
 

 

jak zrobić:

 
 Kurczaka  umyć,usunąć wszystkie kości,
natrzeć całego solą,pieprzem,papryką.
Przygotować FARSZ − do mięsa mielonego dodać  ugotowaną drobno pokrojona wątróbkę i smażoną cebulkę. Osobno podsmażyć drobno pokrojone pieczarki i zmieszać z mięsem dodać sól,pieprz,pietruszkę,czosnek,jajka i bułkę tartą. Farsz wyrobić i na faszerować nim kurczaka .Zaszyć kurczaka nicią lub pospinać wykałaczkami Natrzeć kurczaka olejem i papryką.
Wstawić do nagrzanego piekarnika− do 180*C i piec do złotego koloru ok.45−60min.
Co jakiś czas polewać go  gorącą wodą. Nóżki  zawinąć w folie aluminiową żeby osiągnąć efekt jasnych nóżek   SMACZNEGO!!!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz