piątek, 22 marca 2013

Czarno Biała Babka



Składniki:

  • 250 g margaryny Kasia
  • 1 szklanka maki pszennej
  • 1/2 szklanki maki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • płatki migdałów do dekoracji

  Polewa czekoladowa:

Składniki:

  • 3 łyżki wrzącego mleka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 100g  masła
Do rondelka wlać mleko i rozpuścić w niej cukier Następnie dodajemy pokrojone na małe kawałeczki masło i rozpuszczamy. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy przesiane kakao.  Energicznie mieszamy (najlepiej trzepaczką) by powstała gładka, lśniąca polewa. Lekko studzimy i polewamy babkę

Jak zrobić?

 

Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę dodać przesiana mąke z proszkiem do pieczenia i dalej miksować. Do gładkiej masy dodać przesianą mąkę ziemniaczana i miksować. Na końcu wlać gorącą rozpuszczoną margarynę i zmiksować. Do wcześniej wysmarowanej  formy (średnica 18cm) wlać 3/4 ciasta resztę zmiksować z kakao i wylać na wierzch piec w nagrzanym piekarniku polać polewą i posypać płatkami migdałów 




SMACZNEGO!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz