Składniki na ciasto:
- 
  1 szklanka wody
 - 
  pół kostki masła (125 g)
 - 
  1 szklanka mąki pszennej
 - 
  5 jajek
 - 
  1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
Masło
 rozpuścić w garnku, dolać wodę, doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąkę i 
chwilę ucierać do powstania gęstej masy. Po lekkim przestudzeniu wbijać 
jajka, proszek do pieczenia i miksować. Gotową masę podzielić na 2 
części. Blachę o wymiarach 32 x 23 cm wysmarować tłuszczem i obsypać 
kaszą manną (uwaga: nie wykładamy papierem, ciężko potem papier 
oddzielić od ciasta). Jedną część ciasta rozprowadzić na blaszce (ciasto
 jest klejące, ale takie ma być). Piec w temperaturze 200ºC przez około 
25 - 30 minut (w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika!). 
 W ten sam sposób upiec drugą część ciasta.
Składniki na krem:
- 
  3 szklanki mleka
 - 
  3/4 szklanki cukru
 - 
  1/2 kostki masła
 - 
  1 cukier waniliowy - 16 g
 - 
  4 kopiaste łyżki mąki pszennej
 - 
  5 kopiastych łyżek mąki ziemniaczanej
 - 
  4 jajka
 
Ponadto:
- 
  cukier puder do posypania
 
Zagotować
 2 szklanki mleka z cukrami i masłem. Pozostałą szklankę zmiksować z 
jajkami i mąką, po czym wlać do gorącego mleka. Gotować 1 - 2 minuty, 
energicznie mieszając, by się nie porobiły grudki.
 Gorący
 krem wylać na jeden upieczony wcześniej płat ciasta (zostawiając po 
bokach wolne 2 cm - po nałożeniu drugiego płatu ciasta krem by 
wypłynął), przykryć drugim. Ostudzić. Schłodzić. Oprószyć cukrem pudrem.   SMACZNEGO!!!!
Uwielbiam karpatkę, mogłabym ja cały czas jeść, jest po prostu pyszna.
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda :)