czwartek, 7 marca 2013

„Appeltaart” holenderska tarta z jabłkami:)

Holandia kraj wiatraków, tulipanów ,sera...... i przepysznej tarty „Appeltaart”






 

 

Lista składników

 

Ciasto : 1/2 kostka margaryny Kasia
250g mąki
50g cukru
1 op. cukru waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
1 łyżka zimnego mleka
Nadzienie:
1kg jabłek
5 łyżek  margaryny kasia
5 łyżek cukru
1 łyżka miodu
100g rodzynek
1łyżka mleka
50g płatków migdałowych

Jak zrobić?

 


Kasie drobno posiekać na stolnicy razem z mąką i cukrem, aż powstanie kruszonka. Dodać cukier wanilinowy, proszek do pieczenia,mleko, wbić jajko i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię i schłodzić przez 30 minut w lodówce. Po tym czasie wyjąć ciasto, rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki tortownicy o średnicy 26 cm odpowiednio wcześniej przygotowaną czyli wysmarowana tłuszczem i podsypana lekko mąką Ciasto zapiec w 200 stopniach przez 15 minut. Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, podzielić na mniejsze cząstki(plasterki) 2 łyżki kasi stopić na patelni, dodać 2 łyżki cukru i rodzynki, chwilę poddusić. Dodać jabłka i dusić na małym ogniu,pod przykryciem aż nieco zmiękną, po czym ciepłe wyłożyć na podpieczony spód. Pozostałą kasie lekko zrumienić, dodać resztę cukru, miód, mleko i płatki migdałowe. Wymieszać, chwilę potrzymać na ogniu i rozłożyć na jabłkach. Piec przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.Jest to bardzo pyszny Holenderski przysmak gorąco polecam wypróbować a będziecie zachwyceni!:) SMACZNEGO!!!!














1 komentarz:

  1. Uwielbiam tarty. A ta wygląda obłędnie. Już sobie wyobrażam jak smakuje :)
    zapraszam do mniehttp://kociolek-pysznosci.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń