Składniki:
- 7 łyżek mąki żytniej razowej typ 2000
- kawałek chleba razowego na zakwasie (najlepiej piętki)
- 5 ząbków czosnku
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- litr przegotowanej letniej wody
Sposób przygotowania:
Zagotować litr wody i pozostawić do ostygnięcia. Ząbki czosnku obrać i zmiażdżyć nożem. Do szklanego naczynia włożyć piętkę chleba, wsypać mąkę dodać czosnek,liść laurowy i ziele angielskie. Zalać letnią wodą i dobrze wymieszać.Przykryć gazą,założyć gumkę recepturkę i odstawić w ciepłe i ciemne miejsce na 3-5 dni. Raz dziennie zakwas przemieszać drewnianą łyżką. Po tym czasie zakwas przecedzić do wyparzonych słoiczków. Zakręcić i przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz