Składniki:
- 1 duży słoik pieczarek marynowanych
i kilka podgrzybków - 2 marchewki
- 3 ziemniaki
- 30dag piersi z kurczaka
- 3 jajka
- 3 ogórki konserwowe
- 10dag sera żółtego
- śmietana (kilka łyżek)
- majonez
- szczypiorek
- koperek
- sól,pieprz,przyprawa do drobiu
Jak zrobić?
Marchewkę,ziemniaki i jajka ugotować,wystudzić i pokroić w drobną kostkę Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę,posypać przyprawą do kurczaka i usmażyć.Ogórki oraz ser żółty,zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Koperek i szczypiorek posiekać. Majonez wymieszać ze śmietaną, doprawić.
Dno i boki tortownicy (o średnicy 23 cm ) wyłożyć folią spożywczą. Układać kolejno warstwami:
1 warstwa pieczarki i podgrzybki główkami do dołu,
2 warstwa koperek i szczypiorek,
3warstwa marchewka,sól,pieprz, docisnąć,posmarować bardzo cienko sosem majonezowym
4 warstwa ziemniaki,sól,pieprz,docisnąć,posmarować bardzo cienko sosem majonezowym
5 warstwa mięso,docisnąć,posmarować bardzo cienko sosem majonezowym
6 warstwa ogórki,docisnąć, posmarować cienko majonezem,
7 warstwa jajka, sól, pieprz,docisnąć, posmarować cienko majonezem,
8 warstwa ser żółty,docisnąć, posmarować cienko majonezem.
Całość przykryć folią i włożyć do lodówki na całą noc. Na drugi dzień sałatkę wyłożyć na talerz odwracając formę do góry dnem, (Pieczarki na górze) ściągnąć obręcz tortownicy, ściągnąć delikatnie folię, udekorować.
inspiracja tutaj:
Pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuń