wtorek, 15 marca 2016

Sałatka grzybowa polana









Składniki:

  • 1 duży słoik pieczarek marynowanych 
    i kilka podgrzybków
  • 2  marchewki
  • 3 ziemniaki
  • 30dag piersi z kurczaka
  • 3 jajka
  • 3 ogórki konserwowe
  • 10dag sera żółtego
  • śmietana (kilka łyżek)
  • majonez
  • szczypiorek
  • koperek
  • sól,pieprz,przyprawa do drobiu


Jak zrobić?

Marchewkę,ziemniaki i jajka ugotować,wystudzić i pokroić w drobną kostkę Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę,posypać przyprawą do kurczaka i usmażyć.Ogórki oraz ser żółty,zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Koperek i szczypiorek posiekać. Majonez wymieszać ze śmietaną, doprawić.

Dno i boki tortownicy (o średnicy 23 cm ) wyłożyć folią spożywczą. Układać kolejno warstwami:

1 warstwa  pieczarki i podgrzybki główkami do dołu,
2 warstwa  koperek i szczypiorek,
3warstwa  marchewka,sól,pieprz, docisnąć,posmarować bardzo cienko sosem majonezowym
4 warstwa  ziemniaki,sól,pieprz,docisnąć,posmarować bardzo cienko sosem majonezowym
5 warstwa  mięso,docisnąć,posmarować bardzo cienko sosem majonezowym
6 warstwa  ogórki,docisnąć, posmarować cienko majonezem,
7 warstwa  jajka, sól, pieprz,docisnąć, posmarować cienko majonezem,
8 warstwa  ser żółty,docisnąć, posmarować cienko majonezem.
Całość przykryć folią i włożyć do lodówki na całą noc. Na drugi dzień sałatkę wyłożyć na talerz odwracając formę do góry dnem, (Pieczarki na górze) ściągnąć obręcz tortownicy, ściągnąć delikatnie folię, udekorować. 

 inspiracja tutaj:














1 komentarz: