wtorek, 15 marca 2016

Rolada z miesa mielonego














Składniki:

Masa mięsna: 

  • 1/2kg mięsa mielonego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli
  • sól, pieprz, dowolne przyprawy 

Warstwa ze szpinaku:

  • 500g szpinaku w liściach mrożony
  • 1/2 cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki parmezanu
  • Sól,pieprz

Warstwa z omletem:

  • 4 jaja
  • 2 łyżki mleka
  • dowolne przyprawy

Warstwa z papryki:

4 papryki czerwone

Dodatkowo  6 łyżek parmezanu do posypania warstw

Wykonanie:


Paprykę czerwona natrzeć olejem i włożyć do nagrzanego piekarnika do 200 stopni. Piec ok. 30 minut. Kiedy skórka papryki będzie miejscami czarna i zrobią się bąble wyjąć z piekarnika,  włożyć do woreczka foliowego na kilka minut, (wówczas skórka łatwiej nam zejdzie z papryki). Obrać paprykę ze skórki.
 Mięso mielone wymieszać ze wszystkimi składnikami, doprawić i dobrze wyrobić.
 Szpinak odsączyć. Na patelni rozgrzać łyżkę masła,zrumienić cebulę pokrojoną w kostkę,dodać czosnek, szpinak i przyprawy,dodać ser ,chwilę poddusić do zredukowania płynu
Usmażyć omlet z 4 jaj. (Ja smażyłam na dużej patelni 2 omlety każdy z 2 jaj i  łyżki mleka  ) 
Masę mięsną wyłożyć na folię spożywczą ,uformować prostokąt.Na masę mięsną wyłożyć odsączony szpinak, posypać parmezanem,wyłożyć i dopasować omlety, posypać parmezanem,wyłożyć paprykę,posypać parmezanem 
Zwinąć za pomocą foli w roladę. Roladę przenieść delikatnie na folię aluminiowa, zawinąć w nią roladę, włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec około 40 minut . Odłożyć do wystygnięcia.  Schłodzić w lodówce najlepiej do następnego dnia, będzie się lepiej kroić.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz