Składniki:
Masa mięsna:
- 1/2kg mięsa mielonego
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- 2 łyżki gęstej śmietany 18%
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 cebuli
- sól, pieprz, dowolne przyprawy
Warstwa ze szpinaku:
- 500g szpinaku w liściach mrożony
- 1/2 cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki parmezanu
- Sól,pieprz
Warstwa z omletem:
- 4 jaja
- 2 łyżki mleka
- dowolne przyprawy
Warstwa z papryki:
4 papryki czerwone
Dodatkowo 6 łyżek parmezanu do posypania warstw
Wykonanie:
Paprykę czerwona natrzeć olejem i włożyć do nagrzanego piekarnika do 200 stopni. Piec ok. 30 minut. Kiedy skórka papryki będzie miejscami czarna i zrobią się bąble wyjąć z piekarnika, włożyć do woreczka foliowego na kilka minut, (wówczas skórka łatwiej nam zejdzie z papryki). Obrać paprykę ze skórki.
Mięso mielone wymieszać ze wszystkimi składnikami, doprawić i dobrze wyrobić.
Szpinak odsączyć. Na patelni rozgrzać łyżkę masła,zrumienić cebulę pokrojoną w kostkę,dodać czosnek, szpinak i przyprawy,dodać ser ,chwilę poddusić do zredukowania płynu
Usmażyć omlet z 4 jaj. (Ja smażyłam na dużej patelni 2 omlety każdy z 2 jaj i łyżki mleka )
Masę mięsną wyłożyć na folię spożywczą ,uformować prostokąt.Na masę mięsną wyłożyć odsączony szpinak, posypać parmezanem,wyłożyć i dopasować omlety, posypać parmezanem,wyłożyć paprykę,posypać parmezanem
Zwinąć za pomocą foli w roladę. Roladę przenieść delikatnie na folię aluminiowa, zawinąć w nią roladę, włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec około 40 minut . Odłożyć do wystygnięcia. Schłodzić w lodówce najlepiej do następnego dnia, będzie się lepiej kroić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz