składniki:
- 4 surowe białe kiełbasy domowej roboty Tutaj
- 2 średnie marchewki
- mała pietruszka
- kawałek selera
- por - kawałek
- 3 łyżki kiszonej kapusty,
- sok z kiszonej kapusty 1/2 l
- ziele angielskie 2 szt
- liście laurowe 2 szt
- sól -1 łyżeczka
- słodka śmietana 30% ok 70 ml
- mąka - 1 kopiasta łyżka
- majeranek- kopiasta łyżka
Jak zrobić?
Kiełbasę wyjąć z osłonek. Z masy mięsnej uformować małe klopsiki.
W garnku zagotować ok 2 l
wody.
Do wrzątku włożyć klopsiki, dodać łyżeczkę soli, ziele
angielskie i liście laurowe. Gotować na małym ogniu 10 minut. Po tym
czasie dodać włoszczyznę pokrojoną w słupki. Gotować kolejne 10
minut lub do miękkości warzyw.
Następnie dodać kapustę kiszoną wraz z sokiem i roztartym w
dłoniach majerankiem.Gotować kilka minut.
Na końcu zupę zaprawić
słodką śmietaną wymieszaną z łyżką mąki i kilkoma łyżkami wody -
zagotować. Zupę podawać z ugotowanym domowym makaronem.
Domowy makaron:
- 1,5 szklanki mąki dwa duże jajka i szczypta soli
Ciasto uformować w kulę i zagniatać około 10 minut - do momentu otrzymania jednolitego, elastycznego ciasta.podzielić nożem na 2 kawałki
Każdy kawałek rozpłaszczyć najpierw w dłoniach, następnie rozwałkować na stolnicy wysypanej mąka na jak najcieńsze placki. Ciasto o idealnym stopniu twardości wymaga sporej siły przy wałkowaniu.
Placki kroić na makaron żądanego kształtu.
Pokrojony makaron zostawić na stolnicy na kilku minuty, by przesechł.
Gotować w dużej ilości osolonej wody przez ok 10 minut, aż stanie się odpowiednio miękki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz