środa, 13 kwietnia 2016

Kwaśna zupa z klopsikami i domowym makaronem



















składniki:


  • 4 surowe białe kiełbasy  domowej roboty  Tutaj  
  • 2 średnie marchewki
  • mała pietruszka
  • kawałek selera
  • por - kawałek
  • 3 łyżki kiszonej kapusty,
  • sok z kiszonej kapusty 1/2 l
  • ziele angielskie 2 szt
  • liście laurowe 2 szt
  • sól -1 łyżeczka
  • słodka śmietana  30% ok 70 ml
  • mąka - 1 kopiasta łyżka
  • majeranek- kopiasta łyżka


Jak zrobić?




Kiełbasę wyjąć z osłonek. Z masy mięsnej uformować małe klopsiki.
 W garnku zagotować ok 2 l wody. 
Do wrzątku włożyć klopsiki, dodać łyżeczkę soli, ziele angielskie i liście laurowe. Gotować na małym ogniu 10 minut. Po tym czasie dodać włoszczyznę pokrojoną w słupki. Gotować kolejne 10 minut lub do miękkości warzyw. 
Następnie dodać kapustę kiszoną wraz z sokiem i roztartym w dłoniach majerankiem.Gotować kilka minut. 
Na końcu zupę zaprawić słodką śmietaną wymieszaną z łyżką mąki i kilkoma łyżkami wody - zagotować. Zupę podawać z ugotowanym domowym makaronem.




Domowy makaron:


  •  1,5 szklanki mąki  dwa duże jajka i szczypta soli


    Na stolnicę przesiać mąkę. Zrobić w niej zagłębienie, wlać jajka  dodać sól i zagnieść ciasto. Powinno być bardzo twarde 
    Ciasto uformować w kulę i zagniatać około 10 minut - do momentu otrzymania jednolitego, elastycznego ciasta.
    podzielić nożem na 2 kawałki
    Każdy kawałek rozpłaszczyć najpierw w dłoniach, następnie rozwałkować na stolnicy wysypanej mąka na jak najcieńsze placki. Ciasto o idealnym stopniu twardości wymaga sporej siły przy wałkowaniu.

    Placki kroić na makaron żądanego kształtu.

    Pokrojony makaron zostawić na stolnicy na kilku minuty, by przesechł.
    Gotować w dużej ilości osolonej wody przez ok 10 minut, aż stanie się odpowiednio miękki. 
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz