Pyszne bułeczki z nadzieniem z sera fety suszonych pomidorów i szczypiorku
składniki na 16 sztuk:
- 100 ml letniej wody
- 100 ml oleju rzepakowego
- 100 ml letniego mleka
- 100 ml śmietany kremówki
- 200 gr jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
- 1 duża łyżka soli
- 2 duże łyżki cukru
- 42 gr drożdży
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 700 gr maki
Nadzienie:
- ser feta op 270gr
- pół słoiczka suszonych pomidorów w oleju
- pęczek drobnego szczypiorku
Jak zrobić?
Wodę i mleko wlać do miski miksera dodać cukier i pokruszyć drożdże.
Wymieszać trzepaczką aż się rozpuszczą. Następnie dodać śmietanę,jogurt,olej,proszek do pieczenia i sól.Wymieszać trzepaczką do połączenia składników. Dodawać mąkę w dwóch rzutach i mieszać mikserem (łopatka do drożdżowego). Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć ręczniczkiem lnianym, pozostawić do podwojenia objętości (około 60 minut).
Gy ciasto wyrośnie podzielić na 16 części,ulepić kulki i każdą kulkę rozwałkować owalnie jak na zdjęciu. Położyć nadzienie,zwijać jak na zdjęciu.
Odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
Bułeczki posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać czarnuszka.
piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni( góra -dół) ok 20-25 minut do zarumienienia się.
Jak super wyglądają :) Pewnie przepyszne :)
OdpowiedzUsuń