czwartek, 21 kwietnia 2016

Bułeczki z nadzieniem



Pyszne bułeczki z nadzieniem z sera fety suszonych pomidorów i szczypiorku









składniki na 16 sztuk:

  • 100 ml letniej wody
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 100 ml letniego mleka
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 200 gr jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
  • 1 duża łyżka soli
  • 2 duże łyżki cukru
  • 42 gr drożdży 
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 700 gr maki




Nadzienie:

  •  ser feta op 270gr
  • pół słoiczka suszonych pomidorów w oleju
  • pęczek drobnego szczypiorku
 Szczypiorek i pomidory posiekać drobno i wymieszać z serem 


 





Jak zrobić?
 

Wodę i  mleko wlać do miski miksera dodać cukier i pokruszyć drożdże.
Wymieszać trzepaczką aż się rozpuszczą.  Następnie dodać śmietanę,jogurt,olej,proszek do pieczenia i sól.Wymieszać trzepaczką do połączenia składników. Dodawać mąkę w dwóch rzutach i mieszać mikserem (łopatka do drożdżowego). Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć ręczniczkiem lnianym, pozostawić do podwojenia objętości (około 60 minut).
 Gy ciasto wyrośnie podzielić na 16 części,ulepić kulki i każdą kulkę rozwałkować owalnie jak na zdjęciu. Położyć nadzienie,zwijać jak na zdjęciu.
Odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia 
 Bułeczki  posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać czarnuszka.
piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni( góra -dół) ok 20-25 minut do zarumienienia się.



 










1 komentarz: