Ten efektowny deser jest bardzo prosty do wykonania, namawiam i polecam :)
Przepis na 6 róż Ja zrobiłam z podwójnej porcji
składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 3 - 4 jabłka
- 2 szklanki wody + sok z 1 cytryny + 2 łyżki miodu do krótkiego gotowania jabłek
- 1 łyżka gorącej wody +2 łyżki dżemu morelowego + łyżeczka cynamonu do posmarowania ciasta
- cukier puder do posypania wierzchu
Jak zrobić? Jabłka podzielić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na cienkie plastry, tak ok 2 mm. W garnku zagotować wodę z dodatkiem miodu i soku z cytryny, na gotujący syrop wrzucić plasterki jabłek, zmniejszyć płomień i parzyć w tym jabłka aż będą w miarę giętkie, (u mnie trwało to 5 minut) wyjąć,odsączyć z wody na sicie. Wyłożyć na duży talerz i ostudzić. Ciasto francuskie pokroić w rulonie na 6 części razem z papierem. Każdy rulon odwijać na blacie, trochę go rozwałkować, posmarować mieszanką wody, dżemu i cynamonu, teraz na jednym z dłuższych boków paska układać połówki plastrów jabłkowych, Układamy plasterki mniej więcej do połowy i tak żeby zachodziły na siebie Drugą połową ciasta nakrywamy częściowo jabłka.zwijać delikatnie aby jabłka się nie wysuwały i jednocześnie nie za ciasno, żeby ciasto po upieczeniu w środku nie było surowe. Wkładać do spryskanej olejem formy do pieczenia muffinek. Ja włożyłam do papilotek ale to nie był dobry pomysł. Piec w temperaturze 180 stopni termoobieg do momentu zrumienienia jabłek i ciasta. U mnie 25 minut |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz