Ostatnio bardzo zaniedbałam mój blog , ale mam nadzieję ,że w najbliższym czasie się poprawię :).
Moja propozycja na dziś są ;Pyszne rogaliki chrupiące z wierzchu a mięciutkie w środku:)Nadziane wiśniami w cukrze własnej roboty:)
Składniki na 32 rogaliki
- 2,5 szklanki mąki pszennej + pół szklanki do podsypywania
- 2 jajka
- 1/3 szklanki mleka
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 120 g masła, roztopionego
- 1/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 10 g drożdży suchych
- Wiśnie w cukrze
Mąkę
 wymieszać z suchymi drożdżami, dodać jajka, mleko, jogurt i masło 
Wyrobić hakiem do ciasta drożdżowego  Ciasto wyjąć  na stolnicę  obsypując delikatnie mąką uformować
 z niego kulę.  i zatopić w 
garnku z zimną wodą (woda powinna przykryć ciasto).
Gdy
 ciasto wypłynie wyjąć na stolnicę posypaną mąką, ponownie wyrobić, 
podsypując mąką i cukrami Cukier dodajemy dopiero po wypłynięciu ciasta, ponieważ ciasto bez cukru szybciej wypływa ( po ok 30 minutach) Ciasto podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować 
na koło i podzielić na 8 trójkątów U podstawy trójkąta kłaść  nadzienie zwijać od podstawy formując 
rogaliki. Rogaliki układać na blaszce  wyłożonej papierem do pieczenia i odłożyć do wyrośnięcia na 20 - 30 minut w ciepłe 
miejsce. Przed samym pieczeniem posmarować 
roztrzepanym jajkiem i posypać brązowym cukrem.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut na złoty kolor.
 
 
wyglądają pysznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i zachęcam do upieczenia:)
UsuńMam ten przepis od 1980 roku,stary i sprawdzony nie raz nie dwa.Polecam tym wszystkim wątpiącym,bo rogaliki są przepyszne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło:)
Bardzo lubię te rogaliki! Kiedyś też piekłam z przepisu Margarytki tez były dobre:)
Usuńczy ciasto trzeba zapakować w foliowy worek przed zatopieniem w zimnej wodzie
OdpowiedzUsuńMożna zapakować do woreczka. Ja nie wkładałam
Usuń