poniedziałek, 29 lipca 2013

Obiad na upał - Chłodnik


 Na dzisiejszy 40 stopniowy upał proponuje chłodnik z czerwonych buraczków z dodatkiem jajka i zielonego ogórka Pycha:)







składniki:

 

  • litr kefiru,
  • szklanka gęstego jogurtu
  • dwa średnie czerwone buraczki ugotowane w łupinkach
  • łyżka soku z cytryny
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 2 świeże ogórki
  • pęczek koperku
  • koncentrat z buraków
  • maggi, pieprz i sól 

 

Wykonanie:

 

Buraki obrać i utrzeć na tarce o drobnych oczkach (wiórki) . Ogórki  obrać, pokroić w kostkę i dodać do buraczków. Następnie wlać jogurt oraz kefir, dodać sól i pieprz  do smaku, a także drobno posiekany koperek.Dołożyć pokrojone w kostkę 2 jajka, łyżkę maggi i dwie łyżki koncentratu z buraków.Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, zakwasić sokiem z cytryny przykryć i wstawić  na godzinę do lodówki. Chłodnik podawać schłodzony.Przed podaniem obieramy pozostałe dwa jajka, kroimy je w ćwiartki i wkładamy do talerzy.


                                                               SMACZNEGO !!!!







1 komentarz: