środa, 8 maja 2013

Pieczeń z Arla Apetina



 Pyszna przekąska!:)  Można na zimno położyć na kanapkę albo na ciepło z ulubionym sosem, jako danie obiadowe :)




 









SKŁADNIKI:

  • kilogram mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku  przeciśniętego przez praskę
  • 2 jajka
  • bułka tarta ok trzech łyżek
  • majeranek, sól pieprz, papryka, suszony koperek , suszone pomidory
  • Arla  Apetina kubeczek
  • ziarno słonecznika
  • olej


PRZYGOTOWANIE:

Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju Mielone mięso przekładamy do miski, dodajemy jajka, przyprawy do smaku i wszystko mieszamy. Następnie dokładamy do mięsa cebulkę i  bułkę tartą. Wszystko mieszamy.
 Formę (29 x10) wykładam folią aluminiową. Ser odsączamy z zalewy.
Do formy wykładamy mniej więcej 2/3 przygotowanego mięsa. Na całej długości,  kładziemy Arle Apetine i posypujemy suszonymi pomidorami Przykrywamy resztą mięsa.Wierzch smarujemy lekko olejem i posypujemy słonecznikiem.
Pieczemy w około 180 stopniach przez około godzinę.




2 komentarze: