poniedziałek, 18 lutego 2013

Tarta z cukinią i serem fetą

Uwielbiam cukinie.O tej porze roku dostępna ona jest tylko w supermarketach z importu. Cena hiszpańskiej cukinii jest powalająca ale nie mogłam  się oprzeć.Ponieważ równie mocno jak cukinię uwielbiam tarty, to dzisiaj na obiad przygotowałam tartę z cukinią i serem fetą. Wyszła rewelacyjna:)












Kruche ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżki zimnej wody
Farsz:

  • 1 duża cukinia lub 2 mniejsze
  • 1 czerwona papryka
  • pół paczki fety
  • 2-3 ząbki czosnku
  • cebula
  • 3 jajka
  • 3 łyżki gęstej śmietany 18%
  • bazylia i zioła prowansalskie
  • pieprz świeżo zmielony
  • gałka muszkatołowa 
 





Z mąki, zimnego masła, wody i szczypty soli wyrobić ciasto.
Uformować je w kulę  owinąć folią i wstawić do lodówki na około pół godziny
Gotowym ciastem wylepić formę do tarty. Na ciasto położyć papier do pieczenia i obciążyć np. fasolą Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 10 minut Po tym czasie zdjąć obciążenie i piec jeszcze 5 minut.
W międzyczasie przygotować farsz.
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach i zostawić na pół godziny,
aż puści sok.

Cebule i czosnek posiekać w kostkę
i zrumienić na patelni z odrobiną oliwy.
Po chwili dorzucić na patelnię odciśniętą z soku cukinię,
bazylię, świeżo zmielony pieprz , gałkę muszkatołową. i paprykę pokrojona w paski

Całość dusić przez około 5 m
Wszystko zalać jajkami wymieszanymi ze śmietaną,
Na upieczony spód wyłożyć farsz,
powkładać pokrojoną w kostkę fetę
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut.
Farszu nie solić, feta jest wystarczająco słona.

SMACZNEGO!!!

4 komentarze: