środa, 20 lutego 2013

Kluski śląskie



Kluski śląskie to takie proste danie, które w zasadzie nic więcej nie potrzebuje. Podane z przyrumienioną cebulką na masełku może służyć jako samodzielne pyszne i sycące danie  Kluski śląskie również podaje się zamiast ziemniaków, najczęściej do sosów mięsnych i grzybowych.Wariantów jest tyle ile sobie wymyślimy i wszystkie z ich dodatkiem są pyszne:)






Składniki:

  • ziemniaki
  • mąka ziemniaczana
  • jajko
 
Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, ciepłe przeciskamy przez praskę. Płasko ugniatamy ziemniaki w misce, dzielimy na 4 części, jedną część wyjmujemy. W wolne miejsce po części ziemniaków wsypujemy mąkę ziemniaczaną i wbijamy jajko.
Zagniatamy ciasto aż będzie odrywać się od ręki.
 Z ciasta formujemy wałeczki i dzielimy je na równe części z których formujemy kuliste kluski, palcem wygniatamy w każdej niedużą dziurkę.
 Wrzucamy kluski do osolonego wrzątku, mieszamy, żeby nie przywarły do dna. Gdy wypłyną na powierzchnię, trzymamy na ogniu jeszcze ok. 1-2 minuty. Wyjmujemy i odcedzamy. 





SMACZNEGO!!!

























3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Pyszne to prawda tylko trochę zachodu z nimi i robię je rzadko! Szybciej ugotować ziemniaki,makaron lub ryż!

      Usuń
  2. uwielbiam, szczególnie na słodko ;d

    OdpowiedzUsuń