sobota, 9 lutego 2013

Schab w kapuście i śmietanie






SKŁADNIKI

  • 1kg schabu bez kości
  • 0,5kg kapusty kiszonej lub 1 słoiczek kapusty zasmażanej
  • 2 cebule
  • śmietana słodka 30% 200ml
  • mąka
  • tymianek świeży lub suszony(ze świeżym jest bardziej aromatyczny)
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz
  • sól
  • olej
WKONANANIE
Umyty  schab dzielimy na kotlety. Rozbijamy mięso tłuczkiem i
nacieramy solą, pieprzem i świeżym lub suszonym tymiankiem. Obtaczamy kotlety w mące i
smażymy na patelni z odrobiną oleju do rumianego koloru. Z jednej i drugiej
strony. Odkładamy kotlety na osobny talerz, a w tłuszczu uzyskanym z ich
smażenia rumienimy pokrojoną w talarki cebulę. Złoty kolor cebuli da na sygnał
by na patelnię trafiła pokrojona kiszona kapusta. Podsmażamy całość jakieś 5
minut doprawiając angielskim zielem, liściem laurowym, pieprzem i solą.  W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem układamy kilkoma warstwami mięso i
kapustę. Warstwa mięsa - warstwa kapusty. Na wierzch trafia kilka ziaren ziela
angielskiego, liści laurowych i gałązki świeżego tymianku moczonego w oliwie jak nie mamy świeżego to posypać suszonym.
Całość doprawiamy świeżo mielonym kolorowym pieprzem ja utłukłam w moździerzu i oblewamy słodką śmietanką Schab w kapuście musi się piec około godziny w
piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Wyśmienicie smakuje z kluskami śląskimi









SMACZNEGO!!!!

2 komentarze: