poniedziałek, 25 lutego 2013

cannelloni z makaronu lazanii pod beszamelem











  • 500 g mięsa z indyka
  • 250 g makaronu lasagne
  • 5 ząbków czosnku
  •  szczypta ostrej papryczki
  • 1 czerwona papryka ok. 400 g
  • 5 g suszonego majeranku
  • sól
  • mielony biały pieprz
  • 1 jajko
  • 150 g sera Mozzarella tarty
  • 100g sera goudy tarty
  • olej słonecznikowy do smażenia
  • 1 cebula
  • 250 ml Tomatery (sos pomidorowy)

Jak zrobić


Makaron  Do garnka z wrzącą, osoloną wodą wkładamy płaty lasagne i gotujemy je al dente (gotujemy partiami, na początku gotowania delikatnie mieszamy, płaty nie mogą się sklejać). Ugotowane płaty makaronu odcedzamy i przekładamy do naczynia z zimną wodą. Makaron odsączamy na ściereczce, przekładamy na talerz. Płaty układamy na talerzu i przekładamy pergaminem (żaden z kawałków nie może leżeć na innym kawałku). Na samą górę również nakładamy pergamin.
Farsz : Z czerwonej papryki wyciągamy gniazda nasienne, paprykę kroimy bardzo drobno. Na oleju słonecznikowym na patelni smażymy paprykę, solimy, pieprzymy, mieszamy, dodajemy niewielką ilość majeranku. Przesmażoną paprykę przekładamy do miseczki.  ząbki czosnku przeciskamy przez praskę Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Na tę samą patelnię nalewamy olej  smażymy cebulę i czosnek, czekamy, aż się zeszklą. Dodajemy 500 g mięsa mielonego, mięso lekko podduszamy, dodajemy dość dużą szczyptę majeranku i ½ świeżej ostrej papryczki posiekanej na mniejsze części. Do całości dodajemy mielony biały pieprz i sól  Mięso z patelni przekładamy do miseczki – studzimy. Przestudzone mięso przekładamy razem z jajkiem  i tomaterą do pojemnika miksera i miksujemy na gładką, jednolitą masę. Dodajemy ser (pozostawiamy niewielką ilość do posypania dania) i miksujemy. Masę przekładamy do naczynia. Dodajemy przesmażoną paprykę i mieszamy. Na jednym końcu każdego płata kładziemy zmiksowane mięso i zawijamy w ruloniki. Gotowe cannelloni przekładamy na talerz.
Sos beszamelowy:
  • mleko - 500ml
  • mąka pszenna - 2 kopiaste łyżki 
  • masło - 50g
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • biały pieprz 
Na rozgrzanym maśle zasmaż mąkę, zdejmij z ognia. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.Następnie dodaj 1/3 zimnego mleka energicznie mieszając trzepaczką.Kiedy składniki połączą się i nie będzie grudek, dodaj resztę mleka, mieszając trzepaczką. Sos postaw na gaz, zagotuj. Gotuj około 10 minut lub krócej, do momentu, w którym zgęstnieje.Dopraw do  gałką muszkatołową,solą i pieprzem.
Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy część przygotowanego sosu, wkładamy cannelloni, następnie na nie wylewamy warstwę sosu. Następnie całość posypujemy startym serem 
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na mniej więcej 30 minut

4 komentarze:

  1. Nam ostatnio wyszło odwrotnie, z cannelloni powstała lazania, bo rurki makaronowe rozpadły się na płaty:P ale nie ważne jaki kształt ma makaron danie i tak jest pyszne :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie rurki maja taka tendencje do rozpadania się i marszczenia i dla tego zrobiłam z makaronu lazanii.Wyszło bardzo fajnie i smacznie:)

      Usuń
  2. Czy mogłabym zamówić na poniedziałek 11 marca? :)

    OdpowiedzUsuń