środa, 3 lutego 2016

kruche ciasteczka z lentilkami





 

 

 

składniki:

 

  • 1 jajko 
  • cukier waniliowy 2 łyżeczki
  • cukier 150 g
  • mąka pszenna 300 g
  • masło 150 g
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • sól - szczypta
  • lentilki 100 g 

    Jak zrobić?

     

    Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i solą i dodawać do utartego masła po jednej łyżce cały czas ucierając
     dodać jajko i zagnieść ciasto.
    Kulkę ciasta owinąć folią spożywczą i włożyć na pół godziny do zamrażarki.
    Schłodzone ciasto zagnieść, odrywać z niego średnie kawałki i toczyć w dłoniach kulki wielkości dużego orzecha włoskiego.
    Blaszkę wyścielić papierem do pieczenia, układać kulki ciasta w sporej odległości od siebie, spłaszczać dnem szklanki.
    Na każdym ciasteczku ułożyć lentilki lekko je wciskając w środek.
    Piec w temperaturze 190-200*C przez 15 minut. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz