środa, 3 grudnia 2014

Kasza manna zapiekana z czekoladą














  • 1 litr mleka 3,2 %
  • 1 laska wanilii
  • 3/4 szklanki kaszy manny
  • 1 szklanka posiekanej czekolady z jajek niespodzianek
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki masła
  • masło do wysmarowania naczynia
  • owoce do podania

Mleko wlać do rondelka. Laskę wanilii rozciąć wzdłuż, wyskrobać ziarenka i wszystko razem dodać do mleka. Podgrzewać, cały czas mieszając, ale nie doprowadzać do wrzenia. Przykryć rondel pokrywką i odstawić na 15 minut, by mleko nabrało aromatu wanilii. Po tym czasie wyjąć laskę wanilii. Do ciepłego mleka stopniowo dodawać kaszę manną i dokładnie mieszać, by nie było grudek. Rondelek postawić na średnim ogniu i zagotować masę, ciągle mieszając. Zdjąć z ognia i stopniowo dodawać pokruszoną czekoladę, dokładnie mieszając. Jajka ubić z miękkim masłem i dodać do masy z kaszy. Przełożyć do wysmarowanej masłem średniej wielkości naczynia żaroodpornego (.Ja zapiekłam w 4 małych naczyńkach) i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. na 30 minut do uzyskania złocistego koloru. Smacznego!!! 




1 komentarz: