Biszkopt:
- 3 jajka
 - 1/3 szkl mąki pszennej tortowej
 - 1 kopiasta łyżki mąki ziemniaczanej
 - 1 łyżka kakao
 - 1/3 szkl cukru
 - 40ml wrzącej wody
 - szczypta soli
 - Krem miętowy z czekoladą:
 - 2 budynie waniliowe z cukrem
 - 0,5l mleka
 - 200 g miętowych landrynek
 - 1/4 szklanki wody
 - 1 kostka miękkiego masła
 - kilka kostek startej gorzkiej czekolady
 - - Masa piankowa:
 - 150 ml jogurtu naturalnego
 - 0,5 l śmietanki kremówki 30 %
 - 2 łyżki cukru pudru
 - 2 galaretki agrestowe + 250 ml wrzątku
 - - gorzka czekolada, biszkopty okrągłe, 2 łyżeczki kawy
 
Jak zrobić?
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z szczypytą soli dodać pod koniec cukier. do żółtek dodać wrzątek i spienić dodać do białek cały czas ubijając. Na koniec dodać na dwa razy wymieszane suche składniki i delikatnie połączyć z pianą. Dno blaszki ( 33x23) posmarować masłem i wysypać bułka tartą. Masę przelać i wyrównać Piec ok 25-30 minut w temperaturze 170 stopni.
Do garnka wlać wodę i włożyć cukierki gotować na wolnym ogniu cały czas mieszając.
Osobno przygotować budyń i do gorącego wlać gorący syrop miętowy, dokładnie wymieszać i odstawić do całkowitego wystudzenia!( musi być zimne!!! Przykryć by nie powstał kożuch
Po przestudzeniu miękkie masło ucieramy do puszystości i stopniowo dodajemy budyń. Do gotowej masy zetrzeć kilka kostek gorzkiej czekolady i delikatnie wymieszać łyżką!
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder.Następnie dodać jogurt i chwilę miksować.
Na koniec dodajemy tężejącą galaretkę i jeszcze chwile miksujemy.
Na biszkopt wyłożyć masę miętową z czekoladą. Na to kładziemy nasączone w kawie biszkopty (zanurzamy w kawie spodnią warstwę)
Masę z galaretką.
Całość dekorujemy startą gorzką czekoladą
Odstawić na kilka godz. do lodówki, ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień
SMACZNEGO!!!!!



Musiała smakować bardzo orzeźwiająco :)
OdpowiedzUsuńciasto pyszne polecam:)
OdpowiedzUsuń