poniedziałek, 28 lipca 2014

Placki ze słodkich ziemniaków



Bataty to słodkie ziemniaki, które z powodzeniem można wykorzystać do zapiekanek, zup, sałatek, albo zrobić z nich frytki. Są smacznym dodatkiem do dań i dobrą alternatywą dla zwykłych ziemniaków.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wilec_ziemniaczany










Składniki:


  • 1 duży  batat- wychodzi z niego ok. 12 średniej wielkości placków
  • 3jajka
  • 4 łyżki mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • przyprawa do ziemniaków
    olej do smażenia

Jak zrobić?


Ziemniaka obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach- jeśli ktoś woli drobniej można użyć mniejszych. Dodajemy jajka, mąkę i przyprawy i mieszamy wszystko razem, aż otrzymamy jednolitą masę. Na rozgrzaną patelnię nakładamy łyżką otrzymaną masę ziemniaczaną i formujemy placki, lekko spłaszczając. Smażymy po obu stronach, aż będą rumiane.
 
 
 
Smakują wyśmienicie z sosem z maślaków 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz