piątek, 24 października 2014

Naleśniki ze szpinakiem i fetą zapiekane w sosie pomidorowym





Naleśniki z tym pysznym farszem zapiekłam dodatkowo z sosem pomidorowym Wyszło bardzo smaczne POLECAM!!!







 

 

 

  Składniki na farsz:

  • opakowanie mrożonego szpinaku (ok 500g)
  • opakowanie sera feta
  • 3 łyżki startego sera żółtego 
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę
  • pieprz i sól
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

sos pomidorowy:
  • 1puszka pomidorów (zmiksować)
  • 2 kopiaste łyżki sera ( ser President coreregio tarty)
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich
  • szczypta cynamonu
  • sól i pieprz



  wszystkie składniki podsmażyć na patelni do uzyskania gęstego sosu

 

  Naleśniki:

  • 2 szklanki maki krupczatki(około 34dag)
  • 300ml mleka
  • 300ml wody gazowanej
  • 2 jajka
  • szczypta soli

olej do smażenia (smarowałam rozgrzaną patelnie pędzelkiem)


Wszystkie składniki wymieszać mikserem na gładką masę
 Z tej porcji wychodzi 15 naleśników, smażonych na patelni o średnicy 24 cm

 

 

Jak zrobić?


Na patelni rozgrzać oliwę, wysypać szpinak i rozgrzać do rozmrożenia i odparowania wody.Dodać czosnek przyprawić sola i pieprzem.(Solą delikatnie bo feta jest słona) Dodać rozkruszoną fetę i żółty ser. Dobrze wymieszać. Dusić na małym ogniu jeszcze kilka minut, aż ser się ładnie pokruszy/stopi a farsz nie będzie wodnisty.Nakładać na wcześniej upieczone placki i zawijać w rulon i układać w naczyniu żaroodpornym.Polać sosem pomidorowym posypać startym serem i zapiec w 180 stopniach przez 20 minut





sobota, 4 października 2014

Chlebek bananowy


                                                       











'Banana bread' jest jednym z najbardziej popularnych słodkich chlebków w Stanach Zjednoczonych.   Jest mięciutki, rozpływa sie w ustach. I tak wspaniale bananowy! Robi sie go bardzo szybko a jeszcze szybciej zjada:) Można robić z niego słodkie grzanki ,tosty. Można go smarować dżemem ,nutellą, masłem orzechowym i zajadać pyszne kanapki   SMACZNEGO!!!!
 

Składniki:

  • 4 dojrzałe banany, rozgniecione
  • 100g  roztopionego masła
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
 

W przepisie tym nie trzeba używać miksera.  Wymieszać roztopione masło z rozgniecionymi bananami. Wmieszać cukier, roztrzepane jajka i wanilię. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z sodą i szczypta soli. Wymieszać.
Piec przez godzinę  w piekarniku nagrzanym do 170°C, w formie keksówce o wymiarach 10 x 20 cm.

poniedziałek, 29 września 2014

Rolada ze szpinaku z łososiem








Składniki:

  • paczka mrożonego szpinaku (450 g)
  • 4 jajka
  • 200 g wędzonego łososia
  • 1 śmietankowy serek do smarowania (200 g)
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki chrzanu
  • sól




Przygotowanie

Mrożony szpinak wrzucam na rozgrzaną patelnię teflonową, bez tłuszczu.
Rozmrażam go, a gdy woda już prawie odparuje wciskam do niego czosnek, doprawiam solą i smażę jeszcze kilka minut, aż woda całkowicie odparuje.
Następnie odstawiam go do wystygnięcia. Kiedy jest chłodny dodaję żółtka i blenduję na jednolitą masę.
Do białek dodaję szczyptę soli i ubijam je na sztywną pianę.
Przekładam ją do miski ze szpinakiem i delikatnie mieszam. Masę przelewam do formy o wymiarach 30 x 37 cm( blacha z piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie ją rozprowadzam.
Wkładam szpinak do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 15 minut.

Na folii aluminiowej układam folię spożywczą. Wystudzony szpinak układam na foliach w taki sposób aby spód szpinaku był teraz u góry – będę zawijała go do wewnątrz rolady. Ze szpinaku ściągam oczywiście papier do pieczenia.
Szpinak smaruję równomiernie serkiem śmietankowym, z jednej strony pozostawiam margines ok. 2 cm. Na serku rozprowadzam warstwę chrzanu (chrzan powinien być raczej ostry w przeciwnym razie rolada będzie mdła).
Na wierzch kładę plastry wędzonego łososia.
Teraz rolowanie. Najpierw zawijam roladę w folię spożywczą, skręcam jej końcówki,  a następnie zawijam ją w folię aluminiową. Tak zwiniętą roladę wkładam do lodówki na kilka godzin lub na noc.





środa, 24 września 2014

Suszki




Suszone jabłka




Suszenie grzybów






                          


suszone banany


Ciasto ze śliwkami


składniki na ciasto:

  • 30 dojrzałych  śliwek
  •  450g mąki pszennej typ 450 
  • 5 dużych jaj
  • 3/4 szklanki śmietany 12%
  • 1/3 szklanki oleju słonecznikowego
  • niepełna szklanka cukru (szkl 250ml)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat
  • szczypta soli 
  • 1 łyżka mąki do posypania ciasta pod śliwki
Składniki kruszonki
  • 1 kopiasta szklanka mąki pszennej 
  • 100 g masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • aromat migdałowy

Przygotowanie kruszonki

Wszystkie składniki wyrabiam ręką   Kruszonkę wstawiam do lodówki na kilka minut bez przykrywania. Kruszonkę można zbić w kulę, owinąć folią i włożyć do zamrażarki na pół godziny, godzinę. Potem zetrzeć ją na ciasto.

                         

Przygotowanie ciasta śliwkowego



 Ubijam białka ze solą. Kiedy piana jest sztywna dodaję około 1 łyżki drobnego cukru i ubijam całość do połączenia około pół minuty.
Do żółtek dosypuję pozostały cukier,Miksuję krótko robotem. Kiedy masa żółtkowa zjaśnieje i wszystko ładnie się połączyło dodaję śmietanę, olej, aromat i ponownie krótko miksuję tylko do połączenia. Na koniec dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia w trzech etapach i krótko miksuję do połączenia. Ciasto powinno być lekko geste ,kremowe  Pianę z białek dodaję w 3 etapach, za każdym razem mieszam łyżką krótko i delikatnie. Ciasto przelewam na dosyć dużą wyłożoną papierem do pieczenia blachę blachę (37cm  x 26 cm)
Ciasto posypuję 1 łyżką mąki przez sito, tworząc warstewkę, która zapobiegnie opadaniu owoców na spód ciasta. Układam umyte, wydrylowane połówki  śliwek skórką do dołu. Owoce posypuję cukrem 



Na owoce rozkładam kruszonkę. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C. Piekę około 45 minut (środkowa półka, grzałka góra-dół). Na kilka minut przed końcem sprawdzam ciasto patyczkiem - jeśli po wkłuciu, na patyku są ślady surowego ciasta, przedłużam czas pieczenia i ponownie robię próbę patyczka, pilnując jednocześnie, żeby kruszonka się nie przypaliła.

sobota, 9 sierpnia 2014

Leczo z kabaczka













Składniki:


  • 2 średnie kabaczki
  • 2 cebule,
  • 2 papryka czerwona, 
  • 1 zielona papryka (albo dowolny kolor jaką kto lubi), 
  • 4 średnie pomidory, 
  • 2 ząbki czosnku
  • 500gr grubych parówek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu mielonego
  • 1 płaska łyżeczka oregano
  • szczypta vegety
  • 2 czubate łyżki  koncentratu pomidorowego, 
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziela angielskie, 
  • masło do smażenia, 
  • opcjonalnie 1/4 łyżeczki papryki ostrej mielonej
  • natka i koperek drobno posiekane 
  • ok 600ml bulionu
  • 125ml śmietany

Jak zrobić?


Kabaczki obieramy ze skóry, wycinamy łyżką miąższ (którego się pozbywamy) i kroimy w grubsza kostkę Cebulę siekamy. Papryki obieramy cieniutko ze skórki, oczyszczamy z nasion i kroimy w kostkę. Z pomidorów usuwamy skórkę (zalewamy pomidory wrzątkiem, a po chwili skórka z łatwością zejdzie)  i kroimy w kostkę.  Czosnek przeciskamy przez praskę . Parówki kroimy w słupki.

W garnku o grubszym dnie podsmażamy na niewielkiej ilości masla cebulkę. Następnie dorzucamy  parówki, a po kilku minutach kolejno pokrojone warzywa: paprykę,  kabaczka. Całość zalewamy bulionem. i gotujemy. Jak kabaczek zmięknie dodać pomidory .
Gotujemy wszystko na nie dużym ogniu, dodajemy koncentrat i przyprawy.
Leczo będzie gotowe, kiedy warzywa zmiękną i całość się lekko zagęści. Na koniec dodać śmietankę i doprawić wg smaku Podawać z pieczywem.Wysmienicie smakuje z prowansalskim paluchem:)



Smacznego!