składniki na ciasto:
- 30 dojrzałych śliwek
- 450g mąki pszennej typ 450
- 5 dużych jaj
- 3/4 szklanki śmietany 12%
- 1/3 szklanki oleju słonecznikowego
- niepełna szklanka cukru (szkl 250ml)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat
- szczypta soli
- 1 łyżka mąki do posypania ciasta pod śliwki
- 1 kopiasta szklanka mąki pszennej
- 100 g masła
- 1/4 szklanki cukru
- szczypta soli
- aromat migdałowy
Wszystkie składniki wyrabiam ręką   Kruszonkę wstawiam do lodówki na kilka minut 
bez przykrywania. Kruszonkę można zbić w kulę, owinąć folią i włożyć do 
zamrażarki na pół godziny, godzinę. Potem zetrzeć ją na ciasto.
Przygotowanie ciasta śliwkowego
 Ubijam białka ze solą. Kiedy piana 
jest sztywna dodaję około 1 łyżki drobnego cukru i ubijam całość 
do połączenia około pół minuty. 
Do żółtek dosypuję pozostały 
cukier,Miksuję krótko robotem. Kiedy masa żółtkowa zjaśnieje i wszystko ładnie się połączyło dodaję śmietanę, olej, aromat i ponownie krótko miksuję tylko
 do połączenia. Na koniec dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia w trzech etapach i krótko miksuję do 
połączenia. Ciasto powinno być lekko geste ,kremowe  Pianę z 
białek dodaję w 3 etapach, za każdym razem mieszam łyżką krótko i 
delikatnie. Ciasto przelewam na dosyć dużą wyłożoną papierem do pieczenia blachę blachę 
(37cm  x 26 cm) 
Ciasto posypuję 1 łyżką mąki przez 
sito, tworząc warstewkę, która zapobiegnie opadaniu owoców na spód 
ciasta. Układam umyte, wydrylowane połówki  śliwek skórką do dołu. Owoce posypuję cukrem 
 
.jpg)
 
Lenko, jakie apetyczne ciasto. Jestem na kuracji do 3 października i tak się stęskniłam za domowym ciastem. Chociaż sobie popatrzę na Twoje. Pozdrawiam serdecznie Ciebie i Twojego Brunia. Mój już prawie 8 lat- nie wiem kiedy to zleciało.
OdpowiedzUsuńDziękuję!:) Pozdrawiam i życzę owocnej kuracji!
OdpowiedzUsuń