poniedziałek, 3 października 2016

Drobiowa wątróbka z makaronem










  • 1/2 kg wątróbki drobiowej
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka  oregano (suszone)
  • 2 średnie cebulki
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka wody 
  • oliwa do smażenia
  • maka pszenna do panierowania
  • makaron wstążki (250g0)


Jak zrobić?


Makaron ugotować w osolonym wrzątku i odcedzić. Na rozgrzana patelnię z oliwą wrzucić posiekaną cebule, dodać cukier i odrobinę wody.Gdy cebula częściowo się skarmelizuje to dodać zmiażdżony  czosnek wymieszany ze szklanką wody. Papryki pokroić i dodać do cebuli-dusić ok. 15-20 minut(cebula musi częściowo się rozgotować). W między czasie uzupełniać płyn dolewając po trochu wody .Oczyszczoną wątróbkę popieprzyć świeżo zmielonym pieprzem i panierować w mące.Obsmażyć na rumiano z obu stron i przełożyć na talerz.Pokroić ją w kostkę i włożyć na patelnię ,dodać makaron ,posiekane zioła i całość wymieszać.Doprawić do smaku solą i pieprzem chwilę podgrzewać i gotowe.SMACZNEGO!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz