piątek, 24 października 2014

Naleśniki ze szpinakiem i fetą zapiekane w sosie pomidorowym





Naleśniki z tym pysznym farszem zapiekłam dodatkowo z sosem pomidorowym Wyszło bardzo smaczne POLECAM!!!







 

 

 

  Składniki na farsz:

  • opakowanie mrożonego szpinaku (ok 500g)
  • opakowanie sera feta
  • 3 łyżki startego sera żółtego 
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę
  • pieprz i sól
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

sos pomidorowy:
  • 1puszka pomidorów (zmiksować)
  • 2 kopiaste łyżki sera ( ser President coreregio tarty)
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich
  • szczypta cynamonu
  • sól i pieprz



  wszystkie składniki podsmażyć na patelni do uzyskania gęstego sosu

 

  Naleśniki:

  • 2 szklanki maki krupczatki(około 34dag)
  • 300ml mleka
  • 300ml wody gazowanej
  • 2 jajka
  • szczypta soli

olej do smażenia (smarowałam rozgrzaną patelnie pędzelkiem)


Wszystkie składniki wymieszać mikserem na gładką masę
 Z tej porcji wychodzi 15 naleśników, smażonych na patelni o średnicy 24 cm

 

 

Jak zrobić?


Na patelni rozgrzać oliwę, wysypać szpinak i rozgrzać do rozmrożenia i odparowania wody.Dodać czosnek przyprawić sola i pieprzem.(Solą delikatnie bo feta jest słona) Dodać rozkruszoną fetę i żółty ser. Dobrze wymieszać. Dusić na małym ogniu jeszcze kilka minut, aż ser się ładnie pokruszy/stopi a farsz nie będzie wodnisty.Nakładać na wcześniej upieczone placki i zawijać w rulon i układać w naczyniu żaroodpornym.Polać sosem pomidorowym posypać startym serem i zapiec w 180 stopniach przez 20 minut





3 komentarze:

  1. Witam Lenko. Bardzo fajny przepis- skorzystam pozwolisz po niedzieli- już mi ślinka leci.
    Pozdrawiam prawie weekendowo.

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam! Zapiekane nalesniki sa bardzo smaczne

    OdpowiedzUsuń