niedziela, 8 czerwca 2014

Owocowy jogurtowiec




Mięciutki biszkopt, delikatna, orzeźwiająca i nie za słodka masa jogurtowa przygotowana z  greckiego jogurtu z dodatkiem cukru pudru i mleka, oraz przepysznych owoców Ciasto doskonałe na letnie upały, gdyż nie jest słodkie.






Biszkopt
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia  












 Masa jogurtowa

  • 800 g jogurtu naturalnego typ grecki
  • 6 czubatych łyżek cukru pudru
  • 40 g żelatyny
  • 1/3 szklanki zimnej wody
  • 1 szklanka mleka
  • truskawki i borówki amerykańskie



Dno tortownicy o śr. 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować margaryną. Boków niczym nie smarować. Żółtka oddzielić od białek. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać przez sitko i wymieszać.

Białka ubić ze szczyptą soli na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec ubijania powoli wsypywać cukier i dalej ubijać, aż piana będzie gładka. Następnie dodawać po 1 żółtku i dalej ubijać. Po dodaniu ostatniego żółtka całość jeszcze miksować ok. 4 minuty. Na koniec dodać przesiane i wymieszane obie mąki i proszek do pieczenia (w trzech turach) i delikatnie wymieszać łyżką (nie miksować, gdyż zniszczy się piana).

Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać wierzch. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 175 stopni C i piec przez 22 minuty. Wyjąć od razu z piekarnika i w tortownicy upuścić z 50 cm, ponownie wstawić do piekarnika (już wyłączonego) i całkowicie wystudzić przy uchylonych drzwiczkach(Po wystudzeniu przekroiłam go na pół ponieważ wyszedł wysoki Będzie na dwa razy Drugą połówkę włożyłam do zamrażarki.)
Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki zimnej wody i odstawić, aby napęczniała. Jogurt wymieszać z cukrem  pudrem  i pokrojonymi w plasterki truskawkami i borówkami Mleko zagotować, zdjąć z ognia i wymieszać z żelatyną, do całkowitego rozpuszczenia żelatyny, wystudzić. Po wystudzeniu żelatynę wymieszać z jogurtem. Odstawić do lekkiego stężenia (ale nie za długo, gdyż wtedy nie przelejemy masy na biszkopt). Ciasto wstawić do lodówki do stężenia



                                                           SMACZNEGO !!!!!



Przepis bierze udział w konkursie Fabryka Form  http://fabrykaform.pl/magazyn/konkurs-kulinarny-joseph-joseph-w-ff.php








Milion smaków truskawek

8 komentarzy: