poniedziałek, 12 maja 2014

Mufiny pizzowe











Składniki:

ciasto


  • 0,5 kg maki
  • 100 g drożdży
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 200 g  roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyzka suszonej bazylii
  • 1 łyżka suszonego oregano 
  • 1 łyżka suszonego czosnku 


Dodatki
  • 0,5 kg pieczarek drobno pokrojonych i podduszonych na 1 łyżce oliwy( dodajemy do ciasta zimne)
  • 1 cebulę pokrojoną w kostkę i  1 czerwoną paprykę obraną ze skórki i pokrojoną w kostkę poddusić na 1 łyżce oliwy ( dodajemy do ciasta zimne)
  • czarne oliwki (mały słoiczek) pokroić w plasterki
  • kilka suszonych pomidorów  drobno pokroić
  • 200g sera żółtego pokroić w kostkę
  • 2 ząbki czosnku  przeciśniętego przez praskę
  • starty ser do posypania  ok 150g
  • opcjonalnie salami pokrojone w kostkę

Jak zrobić?

 Ciepłe, ale nie gorące mleko (ja podgrzałem je chwilę w mikrofali) mieszamy w kubku z drożdżami cukrem aż do rozpuszczenia  Do miski wsypać mąkę zrobić dołek wlać drożdże  przysypać delikatnie maka i odstawić w ciepłe miejsce do czasu aż ruszą. Dodajemy resztę składników i  mieszamy do połączenia  mikserem z łopatkami do drożdżowego ciasta. Odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny.Po tym czasie dodajemy wszystkie dodatki i dokładnie mieszamy Przekładamy do muffinkowych foremek i  posypujemy serem. Pieczemy 25 minut 180 stopniach




Z tych składników wychodzi 24 szt pysznych aromatycznych muffinek




,


2 komentarze:

  1. Rewelacyjny pomysł. Smacznie tu u ciebie, zapraszamy równiez do Nas!! Pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny pomysł na danie :-)

    http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń