niedziela, 2 lutego 2014

Zapiekanka meksykańska z nachos






Składniki:
 
  • pól kg dowolnego mięsa mielonego,
  • 1  czerwona cebula
  • 4 ząbki czosnku,
  • puszka konserwowej fasolki i mała puszka kukurydzy,
  • 1 duża czerwona papryka
  • 300g pieczarek
  • 1 puszka pomidorów, drobno krojonych
  • 1 mała cukinia
  •  250 g  sera mozzarella w plastrach
  •  200 g nachosów serowych
  •  sól, pieprz chili
  • oliwa z oliwek



Jak zrobić?


Drobno posiekaną cebulę podsmażamy ze zmiażdżonym czosnkiem na oliwie Dodajemy mięso. Smażymy przez 10 minut. Łączymy z pokrojonymi w drobną kostkę warzywami  doprawiamy sola pieprzem i odrobina chili. Gotujemy przez kilka minut - tak by warzywa zmiękły.Podlewamy zalewa z fasoli czerwonej.Do tak przygotowanych warzyw z mięsem dodajemy pomidory odsączoną kukurydze i fasole ,delikatnie mieszamy i dusimy do odparowania wody ok 15 minut.
Formę do zapiekania smarujemy cienką warstwą oliwy z oliwek. Na dno wykładamy masę mięsno warzywna. Na to wysypujemy  nachosy i przykrywamy serem. pieczemy 15 minut w 200stopniach
Podałam z miksem sałat z pomidorem i jogurtem greckim.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz