Pyszne !!!!!!
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki maki krupczatki(około 34dag)
 - 300ml mleka
 - 300ml wody gazowanej
 - 2 jajka
 - szczypta soli
 
olej do smażenia (smarowałam rozgrzaną patelnie pędzelkiem)
Wszystkie składniki wymieszać mikserem na gładką masę
Z tej porcji wychodzi 15 naleśników, smażonych na patelni o średnicy 24 cm
Składniki na farsz:
- opakowanie mrożonego szpinaku (ok 500g)
 - opakowanie sera feta
 - 3 łyżki startego sera żółtego
 - 3 ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę
 - pieprz i sól
 - 2 łyżki oliwy z oliwek
 
Jak zrobić?
Na patelni rozgrzać oliwę, wysypać szpinak i rozgrzać do rozmrożenia i odparowania wody.Dodać czosnek przyprawić sola i pieprzem.(Solą delikatnie bo feta jest słona) Dodać rozkruszoną fetę i żółty ser. Dobrze wymieszać. Dusić na małym ogniu jeszcze kilka minut, aż ser się ładnie pokruszy/stopi a farsz nie będzie wodnisty.Nakładać na wcześniej upieczone placki i zawijać w kształt kwadratu.W razie potrzeby rozgrzać w mikrofali lub obsmażyć na patelni.Można też zapiec w naczyniu żaroodpornym posypując je startym żółtym serem lub polać przyrumienioną na maśle bułką tartą.
Takie naleśniki to ja lubię :) !
OdpowiedzUsuńNie robiłam jeszcze naleśników z krupczatki :) Ale z takim farszem owszem: pychota :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj z krupczatki ! zapewniam że są super:)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie jedne z moich ulubionych wytrawnych naleśników :)
OdpowiedzUsuńMoich też:)
OdpowiedzUsuńwyszły mi za słone
OdpowiedzUsuńNo tak w przepisie jest wskazówka delikatnie z sola ponieważ feta jest słona.Nastepnym razem bedzie lepiej
Usuńwyglądają przepysznie !!! ;D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam http://trytodesign.blogspot.com/
właśnie zrobiłam :) pychota :)
OdpowiedzUsuńSkorzystałam z tego przepisu - jest genialny! :) Dzięki ;)
OdpowiedzUsuńProsze bardzo i zapraszam po inne sprawdzone przepisy
UsuńZrobione, zjedzone. Super przepis, dzięki ! :)
OdpowiedzUsuńciesze się że smakowało!
UsuńPyszota :-)
OdpowiedzUsuńDo szpinaku dodałam jeszcze gałki muszkatołowej i podałam z sosem jogurtowo- czosnkowym
Ja nie solę w ogóle, jak w daniu jest feta. Podsmazone z keczupem :) mniam
OdpowiedzUsuń