sobota, 25 stycznia 2014

Kolorowy puszek w murzynku migdałowym




 

 

 

 

Lista składników

 

  • 175 kostka margaryny Kasia
  • 125 g cukru pudru,
  • 4 jajka
  • 175 g ciemnej czekolady
  • 6 łyżek mąki
  • 125 g mielonych migdałów
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • zapach migdałowy
  • 400ml śmietany 300%
  • 2 łyżki cukru pudru ,cukier waniliowy
  • 1 łyżka żelatyny, 
  • 4 różnokolorowe galaretki
  • czekoladowa posypka

 

 

 

 

Jak zrobić?


Smaruję kasią tortownicę (26 cm) i wysypuję ją bułką tartą. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Roztapiam czekoladę z kasia na małym ogniu. Żółtka ucieram ze 100 g cukru. Dodaję czekoladę i dobrze ubijam. Do tego wsypuję mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Potem dodaję zmielone migdały i zapach migdałowy. Białka ubijam na sztywną pianę z pozostałym cukrem. Mieszam ostrożnie z resztą składników. Piekę ok. 40 minut. Przed wyłączeniem piekarnika upewniam się drewnianym patyczkiem, czy ciasto nie jest w środku surowe. Każdą galaretkę rozpuścić według instrukcji na opakowaniu, zastygnięte pokroić w kosteczkę. Śmietanę ubić, dodając cukier puder i cukier waniliowy. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody, przestudzić, połączyć z bitą śmietaną. Trochę masy śmietanowej odłożyć do dekoracji wierzchu, do reszty dodać posiekane galaretki, wymieszać. Wyłożyć masę na blat murzynka, przykryć 2 blatem, rozsmarować odłożoną masę bez galaretek.Posypać posypka Włożyć do lodówki, aby masa zastygła.




3 komentarze: