sobota, 30 listopada 2013
piątek, 29 listopada 2013
Biszkopt czekoladowy
Upiekłam biszkopt będzie tort:)
Biszkopt ciemny na tortownicę 26 cm:
- 7 dużych jajek
- 22 dag cukru
- 11,5 dag mąki pszennej
- 11,5 mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki octu
- 2łyżki ciemnego dobrego naturalnego kakao
- ½ tabliczki czekolady deserowej startej na tarce o drobnych oczkach
- szczypta soli
Do białek dodać
szczyptę soli i ubić na sztywną pianę dodając po łyżce cukier Gdy piana będzie ubita do
żółtek wsypać proszek do pieczenia i wlać 2 łyżeczki octu.
Szybko wymieszać aż do spienienia Od razu przełożyć żółtka do białek i
ubijać mikserem aż masa będzie jednolita i
gęsta.(ok 3 minut) Mąkę ziemniaczaną,pszenną i
kakao przesiać przez sito i wymieszać. .Mieszankę wsypać do masy i delikatnie dość szybko wymieszać łopatką do połączenia
składników. Na samym
końcu dodać startą czekoladę i wymieszać łopatką.
Ciasto przelać do
tortownicy (dno wyłożyć papierem), wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut
w 160 - termoobieg do tzw suchego
patyczka.
Biszkopt przekroiłam na 3 krążki za pomocą nitki . Biszkopt delikatnie naciąć nożem dookoła na 1/3 i 2/3 wysokości. Nitkę umieścić w nacięciu, skrzyżować i powoli
ciągnąć za oba końce przecinając biszkopt.
środa, 27 listopada 2013
wtorek, 26 listopada 2013
Ciepłe przekąska z ciasta francuskiego
Ciasto francuskie podzielić na 9 kwadratów. Do natłuszczonej formy na babeczki powkładać kwadraty,tak aby rogi ciasta wystawały poza brzegi.Napełnić farszem.
Składniki na farsz dowolne:) Ja spody posypałam serem pokroiłam parówki, pomidora ,czarne oliwki i posypałam ziołami (oregano,bazylia,sól i pieprz) .
Zalałam to wszystko 5 jajkami roztrzepanymi z przyprawą do jajek,posypałam startym serem i suszonymi pomidorami. Piec W 200 stopni ok. 20 min.
poniedziałek, 25 listopada 2013
Kokardki z sosem szpinakowy na bekonie
Polecam to łatwe i szybkie danie. Często gości w domu mojej córki Agnieszki, od niej pochodzi też ten przepis .Przepis w sam raz dla zabieganych
Składniki:
- 400g makaronu kokardek
- oliwa i sól do gotowania makaronu
- .450g mrożonego szpinaku ze śmietaną ( wcześniej odmrozić)
- 150g bekonu pokrojony w kosteczkę
- 1 podwójna pierś z kurczaka pokrojona w kostkę
- 250g pieczarek
- 1 czerwona cebula pokrojona w kosteczkę
- 2 ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę
- serek TARTARE "ziołowy ogród"
- sol i pieprz do smaku
- dwie łyżki śmietany
jak zrobić?
Bekon podsmażamy z cebulką i czosnkiem na rumiano Do tak przygotowanego bekonu dodajemy pierś z kurczaka .Całość podsmażamy do chwili aż pierś będzie lekko przyrumieniona i dodajemy pieczarki .Dusimy aż pieczarki będą miękkie.Następnie dodajemy szpinak ,serek śmietanę i na wolnym ogniu mieszamy do połączenia składników.Solimy i pieprzymy do smaku
Ugotowany z dodatkiem soli i oliwy makaron odcedzamy Gotowy makaron polewamy sosem lub mieszamy i gotowe!:) Możemy posypać startym serem
sobota, 23 listopada 2013
Ciasteczka z miodem i czekoladą
Ciasteczka z miodem i czekolada zrobiłam na konkurs u Kasi Przepis na te ciasteczka i co najważniejsze sposób ich robienia tłuczkiem do mięsa znalazłam tutaj
Do składników dodałam miód a rum zastąpiłam nalewką żurawinową. Wyszły pyszne, kruche, pachnące miodem i czekolada ciasteczka. Polecam!!!!
przepis na ok 50 sztuk ciasteczek
Składniki:
- 150 g miękkiej margaryny Kasi o smaku maślanym
- 150 g zwykłego cukru
- duża szczypta soli
- 2 średnie jajka
- 100 g płatków czekoladowych
- 400 g mąki krupczatki
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki nalewki żurawinowej
Jak zrobić?
Masło utrzeć z cukrem i solą na puszystą masę. Ucierając dodawać po jednym jajku i łyżeczce nalewki oraz miód. Potem powoli dosypywać mąkę a na koniec płatki czekoladowe i wyrobić ręcznie Gotowe ciasto wstawić na pół godziny do lodówki żeby stężało. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać je w niedużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Teraz przyszedł czas na tłuczek. Koniec, ten z kratką do rozbijania kotletów, "maczać" najpierw w mące a potem przykładać do kulek i naciskać spłaszczając je,tak mocno aż średnica ich będzie taka sama jak średnica tłuczka .Piec w nagrzanym piekarniku do 180stopni. C do zezłocenia u mnie ok 20 minut
piątek, 22 listopada 2013
Pierogi z kaszą gryczaną, serem i smażoną cebulką
Pierogi z kaszą gryczana w mojej kuchni to nie jest nowość ale z dodatkiem białego sera robiłam dzisiaj pierwszy raz!:)
Dodatkiem do kaszy zawsze u mnie była kapusta kiszona i smażona cebulka taką wersje pierogów zawsze robiła moja mama na wigilie.Są pyszne polecam wypróbować!!! Dzisiaj zapraszam na pierogi z farszem z kaszy gryczanej, białego sera i smażonej cebulki. Pyszne i zdrowe połączenie składników:) Polecam!
SMACZNEGO!!!!!!
Najlepszy przepis na ciasto mojej mamy Tutaj
składniki na farsz:
- 2 torebki kaszy gryczanej
- 250g twarogu
- 2 cebule
- sól
- łyżka majeranku i łyżeczka tymianku
- pieprz czarny świeżo mielony
- masło
Jak zrobić?
Kaszę gryczaną ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.Ostudzić
Cebulę posiekaj w drobną kosteczkę i zeszklij na maśle lu oleju jak wolisz.
Twaróg rozgnieć widelcem, wymieszaj z cebulą i kaszą. Dopraw do smaku solą , pieprzem i ziołami
Wcześniej przygotowane ciasto wałkuj cienko, wykrawaj szklanką kółeczka, nadziewaj farszem, składaj na pół i zlepiaj końce dokładnie.
Gotuj w osolonym wrzątku ok 3 minuty od momentu kiedy wypłyną.