sobota, 19 października 2013

Owocowa jesień



 Dzisiaj upiekłam pyszne jesienne ciasto, jabłkowo gruszkowe z żurawiną i orzechami , słodkie i pachnące przyprawami. Ciasto to bierze udział w konkursie "KASI"  "SMAK JESIENI"

 

 

 

 



składniki:

  • 125 g margaryny Kasia
  • 4 gruszki 1 jabłko
  • 250g mąki pszennej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 150g cukru
  • opakowanie cukru z prawdziwa wanilią
  • 1 jajko i 1 żółtko
  • 60g orzechów włoskich grubo posiekanych
  • 100g żurawiny suszonej
  • cukier puder do posypania

 

 

Jak zrobić?


 Kasie rozpuścić i ostudzić . Z jabłka i gruszki wyciąć po plasterku z środka z ogonkiem i zapiec w piekarniku ok 15 minut( na dekoracje)  Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół.  Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, solą, przyprawami. Gruszki i jabłko obrać i wydrążyć. Pokroić na małe kawałki i skropić sokiem z cytryny.  Do miski wlać rozpuszczona zimną kasię, dodać cukier, cukier z prawdziwą wanilią, jajko, żółtko. Wymieszać mikserem na średnich obrotach, aż składniki połączą się w jednolitą masę.  Następnie do mokrych składników dodać skórkę z cytryny, wsypać mąkę, dodać owoce i bakalie, wymieszać krótko łyżką,do połączenia składników. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 21-22cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 70 minut na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika sprawdzić patyczkiem i odstawić do ostygnięcia. Przed zdjęciem obręczy proszę oddzielić nożem ciasto od jej brzegów. Przed podaniem posypać cukrem pudrem i udekorować pieczonymi owocami! Ciasto jest pyszne polecam i życzę smacznego!!!!






                                                      
                                                 Z kawką smakuje wyśmienicie:)





6 komentarzy:

  1. owocowa, smaczna, słodka jesień! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyjątkowo smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacyjne te ciasto. Wygląda obłędnie, smakuje pewnie jeszcze lepiej. Śliczne zdjęcia... i prosty przepis :)
    Pozdrawiam
    Basia z bloga http://www.basinepichcenie.blox.pl

    OdpowiedzUsuń