Sernik ten pochodzi z bloga Moje Wypieki jest bardzo pyszny polecam:) Masę serową zrobiłam po swojemu, zmieniając składniki. Myśle jednak że nic mu to nie umniejszyło w smaku:)
Wyszedł doskonały:):):)
Murzynek:
- 1 szklanka mleka
- 125 g masła
- 2 czubate łyżki kakao
- 3/4 szklanki cukru
- 50 g połamanej gorzkiej czekolady
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 jajka (białka i żółtka osobno)
Mleko, masło, kakao, cukier i połamaną
czekoladę umieścić w garnuszku i podgrzewać mieszając, do rozpuszczenia i wymieszania
składników. Zdjąć z palnika, ostudzić.
Mąkę i sodę przesiać. Razem z żółtkami dodać do ostudzonej masy
czekoladowej i krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników.
Białka odłożyć (będą nam później potrzebne).
Masa serowa:
- 500 g twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 250 g mascarpone
- 4 jajka (żółtka i białka osobno)
- 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 op budyniu waniliowego bez cukru
- kilka kropli olejku śmietankowego
- 50 g masła, roztopionego
Twaróg, żółtka, cukier, budyń, olejek, masło umieścić w misie miksera i krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników.
Białka ubić na sztywną pianę razem z białkami pozostałymi z murzynka.
Ubite białka podzielić na pół - pierwszą połowę wmieszać delikatnie do
ciasta czekoladowego, drugą tak samo delikatnie do masy serowej.
Formę o wymiarach 22 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno
wylać połowę masy czekoladowej. Na nią łyżką wykładać masę serową,
tworząc większe kleksy, które następnie przykrywamy masą czekoladową,
potem serową, itd. do wykończenia obu ciast.
Piec w temperaturze 175ºC przez około 60 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie na blacie.
SMACZNEGO!!!
dwie najlepsze rzeczy na świecie razem ciasto czekoladowe i sernik:) świetne:D
OdpowiedzUsuńpolecam!do wypróbowania jest pyszne! Murzynek pulchniutki i na nim serniczek mniam!!!!
UsuńAle super połączenie, musi byc nieziemsko dobre :)
OdpowiedzUsuń