Gdy zwykły kotlet mielony jest już nudny, możemy go urozmaicić jajkiem sadzonym.
Składniki: na 6 sztuk
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 cebula posiekana i podsmażona na 1 łyżce oleju
- 2 ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę
- 2 kopiaste łyżki otrąb owsianych
- majeranek
- sól,pieprz do smaku
- 6 małych jajek
- przyprawa do jajek
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
- groszek konserwowy
Wykonanie:
Mięso, otręby ,czosnek, jajko, majeranek, cebulę, sól i pieprz wyrabiamy na gładką masę. Formujemy 6 okrągłych
kotletów. Obtaczamy na bułce tartej. Szklanką robimy w kotletach
zagłębienia ok. 1cm.
Smażymy na oleju z obu stron do lekkiego zarumienienia. Do każdego wgłębienie wbijamy jajko i posypujemy przyprawą do jajek.
Podpiekamy pod przykryciem na patelni aż jajka się zetną. Można podlać małą ilością wrzątku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz