Pyszny sernik polecam!!!!!
Czekamy na rosę
jest!!!!
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki( szklanka 250ml)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 250 g masła albo margaryny
-
3 żółtka (białka zostawić)
Masa serowa:
- 1 kg twarogu (do tego sernika używam mielonego twarogu z wiaderka)
- 4 całe jaja
- 1 szklana cukru
- 1 budyń śmietankowy
- 1 cukier z prawdziwą wanilią
- 2 szklanki zimnego mleka (3,2%)
- sok z połowy cytryny
- 1/2 szklanki oleju
- Białka od ciasta +1/2 szklanki cukru
Wszystkie składniki włożyć do miski
i zagnieść ciasto aż będzie gładkie.
Prostokątną dużą blachę 40 x
25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na spód ciasto Ciasto podpiec w
piekarniku (około 15 minut na 200 stopni)
Do twarogu dodać cukier, cukier
waniliowy, jaja i wszystko zmiksować na gładką masę. Następnie
dodać budyń (w proszku), olej i sok z cytryny i ponownie zmiksować,
na koniec dodać zimne mleko, wymieszać i wlać na blachę wyłożoną
ciastem (UWAGA: ciasto serowe jest lejące).
Piec około 60 minut w temperaturze 160 - 165 stopni w termoobiegu (bez termoobiegu 175 - 180
stopni).
Na 15 minut przed końcem pieczenia
wyciągnąć blaszkę i wyłożyć na ciasto pianę ubitą z 3
zostawionych białek z 1/2 szklanki cukru, zrobić wzorki widelcem wstawić do piekarnika i
piec jeszcze 15 minut.( ja miałam białka z 8 jaj i ubiłam z szklanką cukru)
Po upieczeniu wyciągnąć ciasto z
piekarnika i zostawić do wystygnięcia. Gdy ciasto ostygnie pojawią
się na nim piękne krople, które będą wyglądały jak złota
rosa SMACZNEGO!!!!!
Jaki piękny sernik ale narobił mi apetytu :)
OdpowiedzUsuńbajeczny ;d
OdpowiedzUsuńIdealna rosa :)
OdpowiedzUsuńTo prawda idealna!:)
UsuńA ciasto jest przepyszne delikatne rozpływa się w ustach bardzo często je robię moja cała rodzina za nim szaleje :)
OdpowiedzUsuńCzy ciasto gdy wykładam na blache ma byc aż tak rzadkie???
OdpowiedzUsuńtak! ma być lejące!!!
Usuń