Składniki:
sos mięsno pomidorowy
- 500 g mięsa mielonego
- 2 cebule (biała i czerwona)
- 3 ząbki czosnku
- pomidory w kartoniku z oregano i bazylią
- mały słoiczek przecieru pomidorowego
- makaron lazania
- ser żółty 30 dag tarty
- przyprawy: sól, pieprz, zioła
- olej
Sos beszamelowy
- 3łyżki mąki
- 3 łyżki masła
- 2 szklanki mleka
- sól
- biały pieprz
- gałka muszkatołowa
Rozsyp mąkę na płynne masło i mieszaj trzepaczką, aż składniki się połączą. Od razu, gdy utworzy się jednolita masa, wlej część mleka. Cały czas podgrzewaj na małym ogniu i mieszaj energicznie trzepaczką, Resztę mleka porcjami, i mieszaj. Gdy sos uzyska konsystencję gęstej śmietany dopraw solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Doprowadź do wrzenia, zdejmij z ognia .
Wykonanie;
W woku na oleju podsmażamy czosnek, dodajemy mięso mielone i cebulę. Jak mięso się obsmaży dodajemy zioła (bazylię, oregano). Mięso łączymy z pomidorami. Całość mieszamy i przyprawiamy fi solą i pieprzem do uzyskania wyrazistego smaku. Istotne jest aby farsz nie był za suchy gdyż surowy makaron będzie potrzebował wody do zmięknięcia w zapiekance. Na dno żaroodpornego naczynia wykładamy sos beszamelowy a na nim układamy warstwę makaronu. Na makaronie kładziemy warstwę sosu mięsnego Smarujemy sosem beszamelowym. Kończymy warstwą sera aby poszczególne warstwy były ze sobą sklejone. Układamy drugą i trzecią warstwę. Ostania warstwa makaronu musi być przykryta sosem i serem. Całość zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. przez 30 minut. Po upieczeniu warto zostawić ja w spokoju przynajmniej przez 30 minut aby stała się bardziej zwarta.
SMACZNEGO!!!!
Uwielbiam lazanię, ale jest taka tucząca :((
OdpowiedzUsuńto prawda :(
UsuńPyszna lazania,uwielbiam to danie :)makaron już w lidlu kupiony a do tego jeszcze świeża bazylia,pycha.
OdpowiedzUsuńMmm, piękna ta Twoja lazania ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje!!!
Usuń