Uwielbiamy krokiety! tylko nie zawsze jest czas na ich wykonanie z racji pracochłonności. Zmotywowana byłam pozostałością mięsa i warzyw ze świątecznego rosołu.Jest to danie któremu trzeba poświęcić trochę czasu ale warto bo są smaczne! Przygotowanie rozbiłam na dwa etapy wczoraj przygotowałam farsz a dzisiaj usmażyłam naleśniki i gotowe!
Farsz:
- 1kg kapusty kiszonej
- 1kg pieczarek
- mięso z rosołu ( około 1 kg z indyka, kurczaka i wołowiny )
- ugotowane warzywa z rosołu ( 2 marchewki, pietruszka i kawałek selera)
- sól,pieprz
- majeranek
- 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- 1 łyżka maggi w płynie
- 2 listki laurowe,4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 cebule
- olej
- 2 jajka
- 1/2 szklanki rosołu
Ciasto naleśnikowe:
- 2 niepełne szklanki maki
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka gazowanej wody mineralnej
- 2 jajka
- płaska łyżeczka soli
- 3 łyżki oleju
Panierka i smażenie:
- 2 jajka
- 1/4 szklanka mleka
- sól
- bułka tarta + sezam
- olej do smażenia
Kapustę ugotować z dodatkiem ziela i listka laurowego (Ja nie sole bo kapusta zazwyczaj jest słona) na pół miękko.Po ugotowaniu dobrze odcisnąć z wody. Pieczarki oczyścić i ugotować w osolonej wodzie.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę i wrzucić na dobrze rozgrzaną patelnie z dodatkiem oleju i przyrumienić doprawić sola i pieprzem do smaku. Mięso, pieczarki.kapustę,cebulę i włoszczyznę zmielić w maszynce do mięsa (użyłam sitka o dużych oczkach) Wyłożyć na patelnie dodać rosół,pieprz,sól,majeranek, czosnek,i maggi dokładnie wymieszać.Smażyć ok 20 minut do odparowania co jakiś czas mieszając by się nie przypaliło. Po studzeniu dodać jajka i wymieszać! Dobrze jest przygotować farsz dzień wcześniej! Składniki będą miały czas się przegryźć!
Wykonanie ciasta naleśnikowego:
Wszystkie składniki( bez oleju) zmiksować, odstawić na pół godziny do lodówki Po tym czasie dodać olej i ponownie zmiksować! Ciasto cieniutko rozprowadzić na patelni, żeby dobrze i równo się rozlało. Moja teflonowa patelnia ma 26 cm( mierzone od góry) Dodając oleju do ciasta nie smaruje jej już niczym w czasie smażenia ! Z tej porcji wyszło mi 15 naleśników .Zawinęłam 15 krokietów. Farszu zostało! będzie jak znalazł na pierogi:)
Smażenie:
Jajka roztrzepać widelcem w głębokim talerzu z dodatkiem soli i mleka. Do drugiego talerza nasypać bułkę tarta zmieszana z sezamem. Maczać krokiety w jajku a następnie obtaczać w bułce tartej i sezamie.Smażyć na średnim ogniu na rozgrzanym oleju z każdej strony do zarumienienia się.
SMACZNEGO!!!!!
Bardzo ciekawie wyglądają. Narobiłaś mi ochoty:)
OdpowiedzUsuńprosty dodatek, a jaki efekt :)
OdpowiedzUsuńKiedyś robiłam w samym sezamie! Też były super!
UsuńSmakowite krokieciki! :)
OdpowiedzUsuńDziękuje!:)
OdpowiedzUsuńBoże jakie apetyczne,a ja już tak mam dosyć stołówkowego jedzenia,więc mogę się tylko napatrzeć.Wczoraj wyświetliły mi się na mojej stronie Pani polędwiczki,dzisiaj krokiety-chyba mi język ucieknie-pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńCzas wracać do domu:)
Usuń