Mięsko smakuje na gorąco jak i na zimno :)
Składniki:
- 0,5 kg mięsa gulaszowego, wieprzowego (zmielonego)
- 1 jajko
- 1 cebula posiekana i podsmażona na 1 łyżce oleju
- 2 ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę
- 2 kopiaste łyżki bułki tartej
- majeranek 1 łyżeczka
- suszony koperek 1 łyżeczka
- suszony tymianek 1 łyżeczka
- sól,pieprz do smaku
- młoda cukinia
- papryka czerwona,zielona,żółta po 1/4 szt
- 1 jajko
Wykonanie:
Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą, czosnkiem , podsmażoną cebulką, solą, pieprzem oraz ziołami. Dokładnie mieszamy. Cukinii odcinamy końcówki i przy pomocy nożyka (takiego jak na zdjęciu) wydrążamy miąższ. Miąższ cukinii rozgniatamy i podsmażamy na małej ilości oleju dodając pokrojone w kostkę papryki soląc do smaku. Wszystko zagęszczamy jajkiem. Zimnym farszem napełniamy cukinię. Do formy wykładamy połowę mięsa, układamy na nim na nim nafaszerowaną cukinię a później przykrywamy pozostałym mięsem, tak by cała cukinia była przykryta. Pieczemy 60 minut w 180 stopniach C.
SMACZNEGO!!!!
Źródło inspiracji
zaskakujące! wygląda cudnie kolorowo :)
OdpowiedzUsuń