poniedziałek, 28 stycznia 2013

Nadziewane bułeczki





Ostatnio mamy ochotę na drożdżowe bułeczki! Kto ma ochotę? Są pyszne, mięciutkie,  ponadto w środku mają mnóstwo nadzienia kapusta kiszona z pieczarkami i zielonym serem z pesto,parówki. posypane prażoną cebulką Naprawdę, nie można im się oprzeć :-). Polecam! Doskonale smakują na ciepło i zimno



SKŁADNIKI:
  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 12 g drożdży suchych (3 łyżeczki) lub 25 g drożdży świeżych

DO POSMAROWANIA:

  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
  • prażona cebulka do posypania

NADZIENIE:

  • 500 g pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • olej, do smażenia
  • sól, pieprz do smaku
  • 500 g kapusty kiszonej
  • kilka cieńkich parówek
  • zielony ser z pesto 
  • cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, zeszklić na oleju. Dodać pokrojone drobno pieczarki i zmieloną na dużych oczkach kapustę kiszoną doprawić, podsmażyć (najlepiej bez przykrycia, by woda odparowała). Chwilę podsmażyć, by zmniejszyły objętość, ostudzić.Nadzienia wychodzi dosyć dużo. Ja nadziewałam bułeczki też parówkami to  część nadzienie odłożyłam do zamrażarki. Na następne pieczenie będzie jak znalazł:)

Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, dodając pod koniec tłuszcz. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować z ciasta kulę, odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 godziny).

Po tym czasie ciasto podzielić na 8 równych części  Każdą część lekko rozwałkować na owalny placek Kłaść nadzienie i posypać obficie serem składać na pół, zlepić razem, jak pierogi, następnie układać na  blaszce wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu, zachowując odstępy pomiędzy bułeczkami. Przykryć ściereczką, pozostawić na 20 - 25 minut do napuszenia. Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem i posypać cebulką

Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut. Wyjąć, podawać gorące.

SMACZNEGO!




2 komentarze: