
niedziela, 2 lutego 2014
wtorek, 28 stycznia 2014
Roczek blogaska
Mój blogasek ma już rok!!!:)
Rok temu 27 stycznia
wymyśliłam tego bloga. Pomyślałam dlaczego by nie zapisywać swoich
kulinarnych poczynań? i dzielić się nimi. Wytrwałam, choć ostatnio tu trochę mnie mniej .
Dziękuję wszystkim, którzy do mnie przez ten rok zaglądali. Ponad 154 977 wyświetleń,
nie spodziewałam się tego! Bardzo się cieszę i mam nadzieję, że wszystkim,
którzy skorzystali z przepisów smakowało! i było inspiracją:)
Dziękuję wszystkim, którzy do mnie przez ten rok zaglądali. Ponad 154 977 wyświetleń,
Z tej okazji upiekłam takie proste, szybkie ciasto z owocami, Proste ale bardzo smaczne:)
Składniki
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 0,5 szklanki oleju
- 255 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 300g owoców (Ja dałam śliwki i truskawki mrożone)
Jak zrobić?
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo olej, ciągle ucierając. Następnie wyspać partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wlać parę kropli aromatu waniliowego. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i oprószonej mąką blaszki, ja piekłam w tortownicy 20cm. Na wierzchu ułożyć owoce i lekko docisnąć do ciasta, Piec około godziny w temperaturze 160oC termoobieg.
SMACZNEGO!!!!!
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo olej, ciągle ucierając. Następnie wyspać partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wlać parę kropli aromatu waniliowego. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i oprószonej mąką blaszki, ja piekłam w tortownicy 20cm. Na wierzchu ułożyć owoce i lekko docisnąć do ciasta, Piec około godziny w temperaturze 160oC termoobieg.
SMACZNEGO!!!!!
sobota, 25 stycznia 2014
Kolorowy puszek w murzynku migdałowym
Lista składników
- 175 kostka margaryny Kasia
- 125 g cukru pudru,
- 4 jajka
- 175 g ciemnej czekolady
- 6 łyżek mąki
- 125 g mielonych migdałów
- 1/4 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- zapach migdałowy
- 400ml śmietany 300%
- 2 łyżki cukru pudru ,cukier waniliowy
- 1 łyżka żelatyny,
- 4 różnokolorowe galaretki
- czekoladowa posypka
Jak zrobić?
Smaruję kasią tortownicę (26 cm) i wysypuję ją
bułką tartą. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Roztapiam czekoladę z
kasia na małym ogniu. Żółtka ucieram ze 100 g cukru. Dodaję czekoladę i
dobrze ubijam. Do tego wsypuję mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Potem
dodaję zmielone migdały i zapach migdałowy. Białka ubijam na sztywną
pianę z pozostałym cukrem. Mieszam ostrożnie z resztą składników. Piekę
ok. 40 minut. Przed wyłączeniem piekarnika upewniam się drewnianym
patyczkiem, czy ciasto nie jest w środku surowe.
Każdą galaretkę rozpuścić według instrukcji na opakowaniu, zastygnięte
pokroić w kosteczkę.
Śmietanę ubić, dodając cukier puder i cukier waniliowy. Żelatynę
rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody, przestudzić, połączyć z
bitą śmietaną. Trochę masy śmietanowej odłożyć do dekoracji wierzchu, do
reszty dodać posiekane galaretki, wymieszać. Wyłożyć masę na blat
murzynka, przykryć 2 blatem, rozsmarować odłożoną masę bez
galaretek.Posypać posypka Włożyć do lodówki, aby masa zastygła.
środa, 22 stycznia 2014
Kotlety z piersi kurczka z serem i majonezem
Pyszne Polecam !!!!
Składniki:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka ( pokrojone w drobna kostkę)
- 20 dag sera żółtego (startego na dużych oczkach)
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej i 1 łyżka maki ziemniaczanej
- mały słoiczek majonezu ( ok 200ml)
- pieprz i sól do smaku
- oliwa z oliwek do smażenia
wszystkie składniki dokładnie wymieszać
smażyć na rozgrzanej oliwie z dwóch stron po ok 10min na rumiano
Podawać z ulubiona surówką :) SMACZNEGO!!!
niedziela, 12 stycznia 2014
piątek, 3 stycznia 2014
Naleśniki ze szpinakiem i serem feta
Pyszne !!!!!!
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki maki krupczatki(około 34dag)
- 300ml mleka
- 300ml wody gazowanej
- 2 jajka
- szczypta soli
olej do smażenia (smarowałam rozgrzaną patelnie pędzelkiem)
Wszystkie składniki wymieszać mikserem na gładką masę
Z tej porcji wychodzi 15 naleśników, smażonych na patelni o średnicy 24 cm
Składniki na farsz:
- opakowanie mrożonego szpinaku (ok 500g)
- opakowanie sera feta
- 3 łyżki startego sera żółtego
- 3 ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę
- pieprz i sól
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Jak zrobić?
Na patelni rozgrzać oliwę, wysypać szpinak i rozgrzać do rozmrożenia i odparowania wody.Dodać czosnek przyprawić sola i pieprzem.(Solą delikatnie bo feta jest słona) Dodać rozkruszoną fetę i żółty ser. Dobrze wymieszać. Dusić na małym ogniu jeszcze kilka minut, aż ser się ładnie pokruszy/stopi a farsz nie będzie wodnisty.Nakładać na wcześniej upieczone placki i zawijać w kształt kwadratu.W razie potrzeby rozgrzać w mikrofali lub obsmażyć na patelni.Można też zapiec w naczyniu żaroodpornym posypując je startym żółtym serem lub polać przyrumienioną na maśle bułką tartą.
Subskrybuj:
Posty (Atom)