- 1/2 kg wątróbki drobiowej
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka oregano (suszone)
- 2 średnie cebulki
- 1/4 łyżeczki cukru
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka wody
- oliwa do smażenia
- maka pszenna do panierowania
- makaron wstążki (250g0)
Jak zrobić?
Makaron ugotować w osolonym wrzątku i odcedzić. Na rozgrzana patelnię z oliwą wrzucić posiekaną cebule, dodać cukier i odrobinę wody.Gdy cebula częściowo się skarmelizuje to dodać zmiażdżony czosnek wymieszany ze szklanką wody. Papryki pokroić i dodać do cebuli-dusić ok. 15-20 minut(cebula musi częściowo się rozgotować). W między czasie uzupełniać płyn dolewając po trochu wody .Oczyszczoną wątróbkę popieprzyć świeżo zmielonym pieprzem i panierować w mące.Obsmażyć na rumiano z obu stron i przełożyć na talerz.Pokroić ją w kostkę i włożyć na patelnię ,dodać makaron ,posiekane zioła i całość wymieszać.Doprawić do smaku solą i pieprzem chwilę podgrzewać i gotowe.SMACZNEGO!