czwartek, 26 września 2013
wtorek, 17 września 2013
Wiejska tarta
Pyszna tarta z warzywami i prawdziwą wiejską kiełbasą:) |
upiec spód do tarty według tego przepisu
Składniki:
- 250 g mąki
- 125 g masła
- 1 żółtko
- 50-60 g wody
- odrobina soli morskiej
Mąkę przesiać, dodać pokrojone w kostkę masło, sól żółtko oraz wodę. Całość posiekać, następnie zagnieść gładkie ciasto. Owinąć
w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.
Następnie wylepić dno formy na tartę o
śr. 27cm. Nakłuć widelcem.
Piec ok. 20 min w temp. 180stopni ( termoobieg) do złotego koloru! Przestudzony posmarować pomidorami z bazylia i oregano Pudliszki. Ja dałam ok 4 łyżek
Na spód wyłożyć warzywa- mała puszka groszku,garść żółtej fasolki wcześniej obgotowanej, kilka zblanszowanych różyczek brokuła i drobno pokrojona czerwona paprykę
1 laseczkę prawdziwie wiejskiej kiełbasy pokroić w plasterki i obsmażyć na gorącym oleju razem z cebulą pokrojona w talarki i dwoma ząbkami czosnku przeciśniętego przez praskę.
Wszystko to zalać kubkiem 18% śmietany wymieszanej z dwoma jajkami i 50g startego żółtego sera doprawiając sola i pieprzem. Tak przygotowana tartę wsadzamy na 20 minut do nagrzanego piekarnika (180 stopni)
Po tym czasie wierzch tarty posypujemy 50g sera i jeszcze raz tarta wjeżdża do piekarnika na 10 minut. Do rozpuszczenia sera.
SMACZNEGO!!!!!!!! |
poniedziałek, 16 września 2013
Wiatraki Holandia
Wiatraki- wielu osobom to właśnie z nimi Holandia kojarzy się najbardziej. Zaanse Schans. Jest to przepięknie położony skansen wiatraków i starych drewnianych domów w Holandii. Znajduje się w miejscowości Zaandam koło Zaandijk i leży nad rzeką Zaan. Podobno każdego roku odwiedza to miejsce blisko milion ludzi, jest zatem nadzwyczaj popularne wśród turystów pochodzących z wielu krajów świata. Trudno się temu dziwić, gdyż jest tam naprawdę pięknie.
Wstęp na teren Zaanse Schans jest całkowicie darmowy. Niektóre budynki należą do skansenu i znajdują się w nich muzea lub sklepy z pamiątkami, ale w innych wciąż mieszkają ludzie.
Za możliwość zwiedzenia wiatraków trzeba zapłacić. Bilety kupuje się w środku, przy wejściu do każdego z nich. koszt 3 euro za osobę
Bruschetta
Bruschetta jest to jedna z najpopularniejszych przekąsek w kuchni włoskiej.Przepis na tak pyszne śniadaniowe włoskie zapiekanki dostałam od przewodniczki wycieczki po południu Włoch:)
Do miseczki wlewamy 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin dodajemy 4 ząbki czosnku drobno pokrojonego, sól ,pieprz łyżeczkę suszonej bazylii i dobrze mieszamy.Do tak przygotowanej oliwy dodajemy drobno pokrojona kulkę mozzarelli, 2 łyżki drobno pokrojonej świeżej natki pietruszki i 1 łyżkę też tak pokrojonej świeżej bazylii oraz kilka czarnych oliwek pokrojonych w plasterki i delikatnie mieszamy. 4 szt dobrych pomidorów (mięsistych) pozbawiamy gniazd nasiennych kroimy w kostkę i łączymy z pozostałymi składnikami odstawiamy na noc do lodówki w celu przegryzienia się składników.
6 szt kromek ciabatty smarujemy delikatnie oliwą i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok 15 minut w celu zezłocenia .Na tak przygotowane ciabatty nakładamy farsz posypujemy startym parmezanem i jeszcze raz wkładamy do piekarnika na około 10 minut do rozpuszczenia się serów Podajemy na ciepło są pyszne polecam:)
ŻYCZĘ SMACZNEGO!!!!!
DOLCE VITA !!!!!