Sezon truskawkowy w pełni :) Moja propozycja na dziś to pyszne drożdżówki z truskawkami i waniliową kruszonką Polecam!:)
Składniki na 9 szt
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej typ 750 ( chlebowa)
- 3/4 szklanki letniego mleka
- 3 czubate łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1/4 łyżeczki soli
- 60 g roztopionego masła
- 7 g drożdży suchych ( 1 torebeczka)
- 4,5 łyżeczki bułki tartej
- 400 g truskawek
- 1 jajko roztrzepane, do posmarowania bułeczek
Jak zrobić?
Wymieszać
mleko, cukier, jajko i żółtko. Dodać mąkę wymieszaną z suchymi
drożdżami , masło i sól. Wyrobić
gładkie, elastyczne, nie klejące ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu,
przykryte, do podwojenia objętości.
Po
tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieść i podzielić na 9 równych
części. Uformować w okrągłe bułeczki, ułożyć na blaszce w sporych
odległościach od siebie. Przykryć, pozostawić w cieple do podwojenia
objętości.
Gdy
bułeczki się wystarczająco napuszą, dnem szklanki (oprószonej mąką) zrobić w każdej
wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, praktycznie do samej blaszki
(ciasto powinno być cienkie w tym miejscu), następnie we wgłębienie
nasypać 1/2 łyżeczki bułki tartej, na końcu włożyć truskawki.
Kruszonka:
- pół szklanki mąki pszennej
- 5 łyżek cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
- 60 g roztopionego masła
Piec w temperaturze 190ºC przez około 22 minuty na złoty kolor!
SMACZNEGO!!!!!