niedziela, 3 marca 2013

Chlebek nocny bez wyrabiania

















Składniki:

3 szkl. mąki pszennej (typ 480)
15g świeżych drożdży lub czubata łyżeczka suszonych
1 płaska łyżeczka soli
ok 190 ml letniej wody

ponadto:

2-3 łyżki otrębów pszennych



Do miski wlać wodę i rozkruszyć drożdże. Dodać pozostałe składniki i lekko wymieszać ok pół minuty. Ciasto przykryć ściereczka i odstawić na ok 12 godz (całą noc)

Następnego dnia ciasto wyłożyć na oprószona mąką stolnicę, lekko rozpłaszczyć i złożyć sklejając końce do środka. Uformować coś na kształt kuli, oprószyć mąką i wstawić do wysypanego mąką kosza do wyrastania. Wierzch posypać otrębami i odstawić na  na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.

Piekarnik rozgrzać do 240 stopni razem z garnkiem żeliwnym lub naczyniem żaroodpornym. Po ok 10 minutach od momentu osiągnięcia temperatury wyjmujemy garnek ostrożnie (!) błyskawicznie przekładamy do niego chleb, przykrywamy pokrywka i wstawiamy do piekarnika na 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, zmniejszamy temp. do 200 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut. Chleb jest upieczony gdy postukamy od środka wydaje głuchy dźwięk.


 To chrupiące pęknięcie najlepsze !!!!   SMACZNEGO!!!!

3 komentarze:

  1. a mozna upiec ten chleb bez tego garnka?np w tortownicy?keksówce?

    OdpowiedzUsuń
  2. No nie bardzo!ponieważ przez pierwsze 30 minut chlebek pieczemy pod przykryciem!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy przepis :)

    OdpowiedzUsuń